Tasoittumisjärjestelmä on monimutkainen työaikajärjestely, niin työnantajalle kuin työntekijällekin. Työnantajalle miinusta on sen oikeanlainen laskenta joka on todella vaikea yhtälö, työntekijälle sen seuraaminen.
Tämän vuoksi liitot ja työsuojelupiirit ovat laatineet työntekijän hyvinvoinnin takaamiseksi tasoittumisjärjestelmää koskevat säännöt, mutta¦.
Miten käy sääntöjen valvonnan kanssa?
Tässä esimerkki, kuinka tasoittumisjärjestelmästä tehdään epäselvä työntekijän näkökulmasta, kun toinen häviää niin toinen voittaa ¦.Kumpihan.
Tasoittumisjärjestelmän peruspilareita on alkamis ja päättymispäivä ja oleellisin asia, työvuorolista vahvistetaan alkamispäivästä päättymispäivään, kerrottiin palvelualojen työsuhdeneuvonnasta (puhekeskustelu)
Työsuojelupiirille on ilmoitettu . (Inex kilon varasto)
Alempana Työsuojelupiiriin ilmoitetut asiat.
Työvuoroluettelo on saatettava kirjallisesti työntekijöiden tietoon hyvissä ajon, viimeistään viikkoa ennen siinä tarkoitetun ajanjakson alkamista. Tämän jälkeen työvuoroluetteloa saa muuttaa vain työntekijän suostumuksella tai töiden järjestelyihin painavasta syystä.
Palvelualojen ammattiliiton työsuhdeneuvonnasta kerrottiin että hyväksyttävä syy työvuorolistojen muuttamiseen ei ole työmäärän lisääntyminen tai sairaus.
Inex käytäntö.
Työvuorolistaa vahvistetaan alussa muutamia viikkoja kerrallaan (alempana lista josta keltainen on vahvistettu, muut eivät), vaikka koko TASOITTAUTUMISJAKSON pitäisi olla vahvistettu, työntekijältä ei kysytä minkäänlaista lupaa muuttaa työvuorolistaa, vaan uudet listat voi käydä katsomassa listakopin seinältä kertoi eräs Inexsin työntekijä. Jos listan muutosta ajateltaisiin niin vähentävät ja ei vähentävät päivät voisi joltain jäädä saamatta, ryhmiä on aika monta. M1, M2, M3, M4, M5, M6, M7, K1, K2, K3, K4, K5, K6, K7, Y1, Y2, Y3, Y4, Y5 JA T . Uusia listoja voidaan työstää vaikka kuinka monta ryhmien välillä, ja aina ne on oikein mutta vertailu tasouittautumisjakson alkuun häviää.
Inex Espoon varaston työvuorolistaan ei myöskään ole merkitty lomia tai ruokatuntia kuten työsuojelupiirille on ilmoitettu eikä myöskään päiväkohtaisia työtunteja. Jotkut yritykset pitävät työsuojelupiirin antamia ohjeistuksia suuntaa antavina ohjeina joita ei välttämättä tarvitse noudattaa, liiton sopimukset niin ikään sinne päin¦
Näin pitäisi olla
Näin on ilmoitettu 

Ja miten käytännössä toimitaan, merkaamatta lomat, päiväkohtaiset tunnit puuttuu,ruokatunti puuttuu ja etenkin vahvistamatta koko tasoittumisjakso.
Istuuko käytäntö S-ryhmän imagoon? Onkohan SOK.n toimitusjohtaja tyytyväinen alaistensa toimintaan? Mikä on huijauksen ja pienen jekun välinenero, sitä voisi mitata saadulla hyödyllä suhteessa ajateltuun asiaan.TJ