Kirjoittaja Aihe: Duunari kuolee seitsemän vuotta aikaisemmin  (Luettu 2141 kertaa)

Varastolainen

  • Vieras
Duunari kuolee seitsemän vuotta aikaisemmin
« : Lokakuu 21, 2008, 05:06:40 ip »


Työikäisten terveyserot ovat kasvaneet huolestuttavasti. Ylemmälle toimihenkilölle jää 6,6 vuotta enemmän aikaa olla eläkkeellä kuin ruumiillista työtä tekevälle duunarille.Työikäisten terveyserot ovat kasvaneet huolestuttavasti: Duunarin ja ylemmän toimihenkilömiehen elinajan odotteen välinen ero on kahdessa vuosikymmenessä kasvanut vuodella. Myös naisten elinajanodotteen ero on kasvanut vuodella.

Tutkimusten mukaan ruumiillisella työllä on luultua suurempi vaikutus terveyseroihin. Myös työpaikan huono henki lisää sairastavuutta.

 oe Työterveyshuollolla ja johtamisella on haaste ennaltaehkäistä sairastavuutta. Terveyttä edistävät toimet on aloitettava niistä työntekijäammateista, joissa elintapojen ja työn riskitekijät kasautuvat, sanoi SAK:n apulaisjohtaja Marja Erkkilä Työterveyspäivillä Messukeskuksessa.

Monilla suorittavaa työtä tekevällä on työoloista ja elintavoista aiheutuva terveyttä heikentävä kaksoiskuormitus.

SAK:laissa ammateissa tapaturma- ja ammattitautialttius, fyysinen kuormitus ja altistuminen muun muassa kemikaaleille ja melulle ovat suurempia kuin toimihenkilöillä.

Työntekijäammateissa on kiireestä ja epävarmuudesta aiheutuvaa psyykkistä kuormitusta. Osa terveyseroista johtuu näistä työoloihin liittyvistä tekijöistä.

Toinen osa aiheutuu erilaisista elintavoista. Alhaisen koulutuksen saaneet käyttävät alkoholia ja tupakoivat keskimäärin enemmän kuin korkeasti koulutetut. Samoin ruokailu- ja liikuntatottumukset ovat monesti erilaiset.

Alkoholin käyttöön on Erkkilän mukaan puututtava herkemmin. Kaikkien työntekijöiden, myös pätkätyöläisten täytyy saada hyvää työterveyshuoltoa osakseen. Työterveyshuollon tulee työnantajan kanssa vaikuttaa terveellisiin elintapoihin ja kannustaa liikuntaan ja hyviin ruokatottumuksiin.

LÖ,,HDE:Taloussanomat
http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2008/10/21/duunari-kuolee-seitseman-vuotta-aikaisemmin/200827409/12