Kirjoittaja Aihe: Käynnissä on julistamaton sota  (Luettu 2018 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3772
Käynnissä on julistamaton sota
« : Elokuu 07, 2020, 09:20:45 ap »
Käynnissä on julistamaton sota

 
Koska velat nollataan?

 
Näin ei voi enää jatkua, on ajateltu jo pitkään. Arvovaltaiset tahot Yhdysvalloissa ovat väläytelleet dollarin ankkuroimisen lakkauttamista varantovaluuttana. (Strategic Culture - https://www.strategic-culture.org/news/2020/08/03/the-dollar-standard-slipping-out-of-control/ ) Yhdysvaltojen talous on ollut kestämättömällä pohjalla jo vuosia. Jotain olisi tehtävä. Mutta mitä se voisi olla?

 
Kiinassa on valtava kiinteistökupla. Se lienee noin 40 triljoonan dollarin arvoinen. Japani ajautui samaan tilanteeseen kaksi vuosikymmentä aiemmin. (Princes of the Yen - https://www.youtube.com/watch?v=p5Ac7ap_MAY ) Japanin osalta kuplan puhalsi Yhdysvallat. Kiina on onnekseen velkaa vain itselleen eikä Yhdysvallat pysty tönäisemään sitä kuorma-auton alle, ei ainakaan kovin helposti. Jotain olisi myös Kiinassa tehtävä. Mitä se voisi olla?

 
Euroopan Unioni on alusta alkaen ollut Yhdysvaltojen ohjauksessa. Myös EU on pahasti velkaantunut. Maailmassa ainoastaan Norja ja Venäjä ovat velattomia. Saksan ei todellakaan kannattaisi ostaa Yhdysvalloilta kallista polttoainetta, mutta Washington yrittää pakottaa sen siihen. Valitettavasti EU-maat eivät ole riittävän itsenäisiä tehdäkseen tiukan paikan tullen muuta kuin mitä käsketään. Yhdysvallat jo usean vuoden ajan ujuttanut katteettomia johdannaisia eurooppalaisten pankkien taseisiin, sekin vähentää saksalaisten liikkumavaraa.

 
Maailmantalous roikkuu löysässä hirressä

 
Sitten rupesi kulkutauti raivoamaan. Hätäisimmät rupesivat saman tien puhumaan velkojen nollaamisesta (engl. Reset). Toistaiseksi on kuitenkin päätetty ottaa lisää velkaa, valtavasti lisää. Jos velat kuitenkin nollataan, silloin kannattaa lisätä setelirahoitusta estottomasti, jopa hervottomasti.

 
Yhdysvallat pakotti Japanin ”rakennemuutokseen” myöntämällä sille lainoja, joita japanilaiset yritykset eivät pystyneet maksamaan takaisin. Miksi he näin tekivät? Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat jätti fasistisen hallinnon paikoilleen. Äärioikeistolainen hallinto toteutti rauhanoloissa sotatalouden ja nosti Japanin maailman toiseksi suurimmaksi talousalueeksi. Vasalli uhkasi kasvaa liian vahvaksi.

 
Saksa ja EU ovat tulleet presidentti Trumpin mielestä liian koppaviksi. Tarvitaan uusi ”rakennemuutos”. Entä Kiina, mitä Kiinalle pitäisi tehdä? Yhdysvallat haluaa pakottaa Kiinan ostamaan lisää Yhdysvaltojen valtionvelkaa. Tähän asti Kiina on vastannut, että ”Kiitos, ei”. ( https://www.globaltimes.cn/content/1196223..shtml) Kuinka kauan Kiina jaksaa panna hanttiin?

 
COVID-19 on suhteellisen vaaraton, siis kulkutaudiksi suhteellisen vaaraton. Lisäksi se koskee lähes pelkästään köyhiä väestöryhmiä. Herää kysymys, miksi sen vaaroja korostetaan. Onko kyse tarkoitushakuisesta hysterian lietsomisesta? En usko näin olevan ja vaikka olisikin, ei sillä voida mitään erityistä saavuttaa. Vaikuttaa vahvasti siltä että meillä on käsissämme helposti ennustettava maailmanlaajuinen onnettomuus.

 
Jostain syystä kulkutauti aiheuttaa suurimmat poikkeustoimet Yhdysvalloissa, Englannissa, Australiassa, Brasiliassa ja Intiassa. Ovat nämä jyrkän oikeistolaisten puolueiden johtamat maat erityisen heikkoja vai onko tässä jokin muu selitys? Epävarmuuden vallitessa herää paljon kysymyksiä.

 
Jos Kiina olisi ollut viruksen alkuperäinen lähde, olisi kulkutauti levinnyt äärimmäisen suurella todennäköisyydellä Kiinan eri maakuntiin aikaisemmin ja nopeammin kuin Etelä-Koreaan ja Italiaan. Sen sijaan virus on levinnyt erittäin nopeasti ja laajasti Yhdysvalloissa. Loogisesti tämä tuntuisi tarkoittavan sitä että kulkutauti olisi raivonnut Yhdysvalloissa jo syksyllä 2019. Kuinka se kulki Yhdysvalloista Wuhaniin? Kiinalaiset lähteet viittaavat syksyllä Wuhanissa pidettyihin sotilaiden urheilukisoihin, joissa Yhdysvaltojen joukkue osoitti amerikkalaisille urheilijoille äärimmäisen epätyypillistä velttoutta ja heikkoutta.

 
Moskovan Carnegie-laitoksen arvovaltainen tutkija Dmitri Trenin, joka on sanavalinnoissaan aina äärimmäisen varovainen, kertoi jokin aika sitten haastattelussa, että Yhdysvaltojen ja Venäjän turvallisuuspalvelut ovat sodassa keskenään. ( https://www.rt.com/shows/worlds-apart-oksana-boyko/493756-us-exceptionalism-supremacy-claim/ )Ovatko myös Yhdysvaltojen ja Kiinan turvallisuusviranomaiset sodassa keskenään? Tilanne vaikuttaa vaaralliselta monella eri tavalla.

 
Tauno Auer

Helsinki 4.8.2020

Psta:VD