Kirjoittaja Aihe: Mitä tekee PAM kuin työntekijöitä kiristetään laittomasti ?  (Luettu 2754 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3768
 
Mitä tekee PAM kuin työntekijöitä kiristetään laittomasti ? Jos vanhalla kaavalle menee niin korkeintaan otsikoivat "emme voi hyväksyä" uutisia :)


Uutinen.


"Allekirjoitus tai irtisanominen – TS: Foodora vaatii lähettejä hyväksymään palkanalennuksen"


"Ruokalähettipalvelu Foodora vaatii lähettejään allekirjoittamaan uuden työsopimuksen tai jäämään ilman töitä, kertoo Turun Sanomat. Suomalaiset lähetit saivat sähköpostiinsa englanninkielisen ilmoituksen heinäkuun alussa. Sähköpostin mukaan taustalla on yrityksen mukaan palvelujen tehostaminen.

Uusi sopimus alentaa lähettien tuntikorvausta syyskuusta alkaen mutta kasvattaa tilauksista ansaittavaa provisiota. Tuntipalkka laskee arkisin 8 eurosta 7 euroon ja sunnuntaitaksa 11 eurosta 9 euroon. Foodoran laatiman laskelman mukaan ansiot pysyvät suurin piirtein samana, jos lähetti pystyy toimittamaan noin 2,5 lähetystä tunnissa.

Omaa autoa käyttäville läheteille tarjotuista lisäkorvauksista myös luovutaan. Foodora on aiemmin tarjonnut kilometrikorvausta ja pysäköintitukea Easypark-sovelluksen käytöstä. Läheteillä on kaksi viikkoa aikaa hyväksyä uusi sopimus tai he jäävät ilman työtä. Turun Sanomien haastattelema lähetti kertoo, että uusi sopimus merkitsee hänen 1200–1500 euron ansiotasoonsa 160 euron alenemaa.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin lakimies Karoliina Huovila katsoo, että palkanalennus vaatii tuotannollisten ja taloudellisten irtisanomisperusteiden olemassaoloa. Hänen mukaansa peruspalkkaa ei voi yksipuolisella ilmoituksella muuttaa.
–Se sitoo osapuolia, mikä on sovittu. Työnantajalla voi toki olla erilaisia bonusjärjestelmiä, mutta ne ovat ylimääräinen lisä palkan päälle., Huovila sanoo TS:lle."Jää nähtäväksi tekeekö PAM muuta kuin kaivaa nenää ( niin kuin tähänkin saakka) vai meneekö jokin kukkakauppa lapissa vartiksi kiinni. Oikea liitto pistäisi koko puljun kiinni, eli yli 220 000 ihmistä lakkoon. Pam lehdissä on toisinaan ollut Saksan palvelualojen ammattiliiton solmimat sopimukset oikein hehkutettuna "yli 5% korotukset palvelutyöntekijöille", ja suomen PAM neuvottelee 0,5%, tulee mieleen hyvin helposti että Saksassa osaavat hommansa mutta Suomessa ei. Tottahan se on että Suomen PAM on täysin pelleily liitto ,työnantajien vedätettävissä.