Kirjoittaja Aihe: Matalatuottoinen työ(Soininvaara)  (Luettu 9264 kertaa)

Varastolainen

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 67
Matalatuottoinen työ(Soininvaara)
« : Helmikuu 16, 2013, 11:50:27 ap »
"27.1.2013 AIhe: Talouspolitiikka

Kuvitelkaamme, että tehtävänä on lastata viljalaiva satamassa olevasta viljasäiliöstä käsityönä niin, että joukko ahtaajia kantaa viljaa säkeillä laivaan, tyhjentää säkin ja palaa hakemaan seuraavaa säkillistä. Mikä olisi paras koko säkille, jotta työ sujuisi mahdollisimman nopeasti? Työ on tehotonta, jos säkki on liian pieni, mutta suurta säkkiä taas osa kantajista ei jaksaisi kantaa ja he joutuisivat katsomaan penkiltä vahvempien aherrusta.

Koulun matematiikan tunnilla opetetaan ratkaisemaan asia tyylikkäästi derivoimalla. Näin saatu vastaus on kuitenkin väärä. Kannattaa käyttää erikokoisia säkkejä, kullekin voimiensa mukaan.

Palkkataso on noussut Suomessa viime vuosikymmeninä ripeästi ja sen mukana myös alimmat palkat. Palkkojen nousu on seurausta tuottavuuden noususta, mutta kääntäen palkkojen nousu on myös nostanut tuottavuutta luovan tuhon kautta. Huonosti tuottavat työt ja kokonaiset teollisuuden alat saaneet väistyä ja työvoimaa on säästynyt tuottavammille aloille. 

Esimerkiksi tekstiiliteollisuutta ei Suomessa juuri enää ole. Ilman tätä tuottamattoman työn karsintaa emme olisi lainkaan niin rikkaita kuin nyt olemme.

Palkkojen noustessa ovat nousseet myös työntekijöihin kohdistuneet vaatimukset. Tavallaan tuottavuuden nousu vastaa säkin koon kasvua kuvitteellisessa esimerkissämme laivan lastauksesta. Rakenteellisen työttömyyden kasvu tarkoittaa, että yhä useammalle säkki on liian painava.
= = =
Kuka tahansa voi joutua työttömäksi, mutta työttömyyden riski on moninkertainen vähän koulutusta saaneiden keskuudessa.  Työttömyyden nujertamiseksi tarvitsisimme töitä, joista selviää ilman erityisosaamista. Tällaiset työt tuppaavat olemaan huonosti palkattuja.

Huonotuottoisia työsuhteita ei synny, koska joko niistä pitää työnantajan maksaa niin paljon, ettei palkkamainen kannata tai palkka on niin huono, ettei työtä kannata ottaa vastaan. Olemme tavallaan säätäneet säkille minimikoon, jonka takia osa väestä joutuu penkille istumaan. Muuttotappioalueilla palkkaaminen ei kannata työnantajalle ja kalliiden asumiskustannusten alueilla työpaikan vastaanottaminen ei kannata työntekijälle.

Säkin minimikokoa on pienennettävä. Ainoa ratkaisu on tukea tavalla tai toisella matalapalkkatyötä. Työnantajalle voidaan maksaa ja maksetaankin palkkatukea vaikeasti työllistyvän palkkaamiseen. Toinen vaihtoehto on täydentää työntekijän pientä palkkaa tulonsiirroilla niin, että käteen jäävät tulot riittävät kunnolliseen elämään ja ylittävät pelkästä joutenolosta maksettavan korvauksen riittävän selvästi. Näin ne, joiden työpanos ei riitä kustantamaan heidän elinkulujaan kokonaan, voivat kustantaa siitä edes osan.

Palkkatukea maksetaan vaikeasti työllistyvän palkkaavalle työnantajalle käytännössä kahdeksan kuukauden ajalta. Tuki vastaa noin puolta palkkakuluista. Näin on palkattu kymmeniä tuhansia henkilöitä. Ajatuksena on, että tukityöllistämisjakson jälkeen olisi helpompi päästä tavallisiin työsuhteisiin, mutta huonosti tukityöllistetyt avoimille työmarkkinoille työllistyvät. Työnantaja tietysti ottaa yhteiskunnan tuen, jos sitä tyrkytetään, eikä työntekijällä ole mitään sitä vastaan, että hänestä maksetaan työantajalle.

Palkkatuki on on/off  "tuki, josta ei kannata pyrkiä eroon.
Tarvitsemme pieniä ansiotuloja täydentäviä tulonsiirtoja, joiden ansiosta vähäinenkin työnteko kannattaa aina paremmin kuin työttömyys, mutta parempi palkka kannattaa kuitenkin aina paremmin kuin huonompi niin, ettei tuen varaan kannata jäädä tahallaan.
= = =
Saksassa on otettu käyttöön niin sanotut minijobit, työsuhteet, joissa viikkotyöaika on korkeintaan 15 tuntia ja joista palkkaa maksetaan korkeintaan 400 euroa. Ne nostavat ansiotason työttömyyskorvausta paremmaksi, mutta vain vähän paremmaksi. Töiden vastaanottaminen on käytännössä pakollista. Tämä on lähes poistanut nuorisotyöttömyyden, joka vaivaa kaikkia muita Euroopan maita. Toisille tämä on nerokas vastaus nuorten syrjäytymiseen, toiset pitävät sitä lähes orjatyönä.

Työttömyyttä ajatellen Saksan malli on toiminut erinomaisesti. Neljäsataa euroa ei riitä elämiseen, joten sosiaalitukea on maksettava palkan lisäksi, mutta vähemmän kuin kokonaan työttömille. Mihinkään äveriääseen elämiseen palkka sosiaalituen kanssakaan ei riitä, mutta sentään vähän parempaan kuin eläminen pelkän työttömyyskorvauksen varassa.

Vielä ei ole riittävästi näyttöä siitä, ovatko nuo minijobit tie kunnollisiin työsuhteisiin vai tuleeko niistä pussinperä, joka luo yhteiskuntaan pysyvän työssä käyvien köyhien alaluokan.  Parhaimmillaan ne ovat ratkaisu eurooppalaisten hyvinvointivaltioiden työttömyysongelmaan, pahimmillaan ansa sekä työntekijöille että koko yhteiskunnalle miljoonien työntekijöiden jäädessä ehkä pysyvästi hyvin huonosti tuottavaan työhön.

Minä haluaisin kokeilla toisesta päästä. Pienempiäkin säkkejä kantavia tulisi saada mukaan, mutta Saksassa on siirrytty täysikokoisista säkeistä aivan liian pieniin pussukoihin. Aloittaisin vähän vaatimattomammin. Pienimmät hyväksyttävät palkat ovat nyt noin 1500 euroa kuussa.

Kannattaisi kokeilla, kuinka suuri osa työttömistä työllistyisi, jos olisi mahdollista palkata heidät noin tuhannella. Sen päälle tarvittaisiin jonkinlaista soviteltua työttömyyskorvausta, koska köyhyyttä ei pidä luoda tieten tahtoen. Niin runsaskätisesti ei pieniä palkkoja pidä kompensoida, että työntekijällä menisi halut saada työstään kunnon palkkaa. Täysin vapaata ei nykyistä alempien palkkojen maksaminen saisi olla, jotta se ei nakertaisi yleistä palkkatasoa.


LÖ,,HDE: http://www.soininvaara.fi/2013/01/27/matalatuottoinen-tyo/
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 22, 2014, 10:10:36 ap kirjoittanut VD.com »

Iskiasvaivainen

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 116
Vs: Matalatuottoinen työ(Soininvaara)
« Vastaus #1 : Huhtikuu 20, 2013, 09:39:54 ip »
Meillähän on jo "matalapalkkaista köyhyyttä" , jota jo tuetaan sovitellulla työttömyyskorvauksella. Tämä mahdollistaa työnantajien riiston. Ei tarvitse maksaa enempää, koska verorahoista maksetaan lisää, jotta työtekijä ei sentään nälkään kuole.

Tankslapper

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 71
Vs: Matalatuottoinen työ(Soininvaara)
« Vastaus #2 : Maaliskuu 04, 2014, 12:19:35 ip »
Itse varastotyötä tekevänä olen tietoinen, että työnantaja "tienaa" minun työpanoksestani vain 100 euroa kuukaudessa. On melko sama, saisinko satkun lisää palkkaa, vai en. Ei sillä ole niin väliä.

Eli selventäen, vuositasolla työnantajani tienaa minun avullani noin 1200eur positiivisen kassavirran - ja tästä ei ole vielä veroja maksettu edes.

Sen sijaan, joillekin tuntuu olevan vaikeuksia käsittää, että tämä varastoala ei ole mikään kultakaivos, josta "työnantaja riistäisi duunaria". Ei - tämä työ vaan ei kannata sillä tavalla, että tästä maksettaisiin enemmän.