Kirjoittaja Aihe: Tapaaminen Kaukajärvellä 20.6.2018  (Luettu 1611 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3760
Tapaaminen Kaukajärvellä 20.6.2018
« : Heinäkuu 24, 2018, 09:13:10 ap »
Tapaaminen Kaukajärvellä 20.6.2018

"On rakennettava poliittinen vastavoima uusliberalismille"

"Kommunistit ja demokraattinen väki ovat pitkään ilmaisseet huolensa maamme yhteiskuntapoliittisesta tilanteesta. Ilman minkäänlaista vastavoimaa päättäjämme toteuttavat kovaa markkinakapitalistista politiikkaa. Selkeimmillään tämä uusliberalismi nousee työmarkkinapuolella näkyviin kiky- sopimuksen ja työttömille tarjoiltavan aktiivimallin muodossa. Kiky:n tavoite oli saada aikaan mm. 3-4 miljardin ”kilpailukykyloikka”, helpottaa määräaikaisia työsopimuksia ja työpaikkakohtaista sopimista, pidentää työaikaa muuttamalla työaikalakia ja toteuttaa ”maltillista palkkalinjaa”. Aktiivimallin työttömät ovat yksimielisesti todenneet sen toteuttavan työttömien kyykyttämistä. Hallituspolitiikan vuosikausien tavoitteena ollut sote- järjestelmän muutos tavoittelee voimallisesti sote-palvelujen yksityistämistä ja kunnallisen demokratian romuttamista siirtämällä päätöksenteko maakunnille kauas tavallisesta kansasta. Sote on hallitukselle ja pääomapiireille ideologinen ja taloudellinen tavoite. Näiden kysymysten ohella vielä suurempaa huolta kansalaisissa herättää maamme militaristinen Nato-USA-suuntautuminen ja ulkopoliittisten suhteiden heikentäminen itäiseen naapuriimme.
Kansan etua puolustavan voiman puuttuessa ihmisten toimeentulon heikentäminen on kyetty muuttamaan suurten yritysten ja pääomien voittoja ja kilpailukykyä lisääväksi tekijäksi. Markkinatalouden lakien mukaisesti tämä tendenssi voimistuu siihen saakka kunnes löytyy poliittinen voima, joka sen keskeyttää.

On luotava vastavoima kovalle markkinakapitalismille

Keväällä ja alkukesällä käytyjen keskustelujen tuloksena joukko tilanteesta huolestuneita kommunisteja ja demokraatteja kokoontui neuvonpitoon 20.6.2018 Tampereen Kaukajärvelle. Tilaisuudessa alustavat puheenvuorot käyttivät Jari Heinonen ja Heikki Männikkö. Keskustelussa vahvistui jo pidempään muotoutunut näkemys, että tämä tuhoisa politiikka ei muutu pelkästään uusliberalismin raameissa tehdyillä reformeilla. Tarvitaan politiikan muutos. SDP:n, Vasemmistoliiton, Vihreiden ja Perussuomalaisten poliittisen teatterin sijaan tarvitaan voima, joka pitkällä tähtäimellä etsii ja toteuttaa markkinaliberalismin vastaisen demokraattisen vaihtoehdon nykymenolle. Koska tähän kykenevää voimaa Suomessa ei tällä hetkellä ole, tulee sellainen poliittinen organisaatio luoda. Nykyinen uusliberalismi toimii lukuisten kansalaispiirien ja heitä edustavien kansalaisjärjestöjen etuja ja tavoitteita vastaan. Demokraattisen- ja työväenliikkeen pitkän ajanjakson sekä nykypäivän kokemus osoittaa, että juuri tällaisten yhteiskuntapiirien tulee muodostaa yhteinen kokoava rintama, jonka yksi yhteinen ja tärkein tavoite on luoda uskottava poliittinen vaihtoehto nykyiselle uusliberalismille.

Markkinaliberalismin kaatamiseen tähtäävä ohjelma toteutettava

Alustavasti keskusteltiin tällaisen poliittisen rintaman ohjelmallisista tavoitteista. Tavoitteiden tulee puolustaa kansan välttämättömiä demokraattisia oikeuksia ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä yhteiskunnallista omistusoikeutta. Katsottiin mm. että sosiaali- ja terveyspalveluja tulee kehittää kansanterveyslain puitteissa. Terveydenhuollon kaappaaminen ja yksityistäminen terveysalan kapitalisteille tulee estää ja vuosisatainen kunnallinen päätöksenteko tulee säilyttää. SOS-hallituksen sote-suunnitelma tulee keskeyttää. Esimerkkeinä yhteiskunnallisista tavoitteista esitettiin, että on estettävä VR:n ja muun väyläverkoston yksityistäminen ja palautettava maaperän rikkauksien hallinta yhteiskunnalle. Tulee muodostaa yksi yhteiskunnan omistama yhtiö, joka hoitaa energian siirron ja myynnin ja harmonisoi siirto- ja myyntihinnat valtakunnallisesti oikeudenmukaisiksi. Tulee myös perustaa yhteiskunnan omistama kansanpankki, jossa tavallinen eläkeläinen ja palkansaaja voivat riskittömästi säilyttää rahojaan ja hoitaa asioitaan. Tämän peruslinjan ohella tulee paneutua välittömien kansan tarvitsemien reformien toteuttamiseen, jotka samalla tukevat uusliberalismin vastaista muutosta. Ja ennen kaikkea maamme tulevaisuuden ja turvallisuuden vuoksi meidän tulee torjua Nato-jäsenyys ja irrottautua kaikesta Nato-yhteistyöstä ja palauttaa ystävälliset suhteet naapurimaahamme Venäjään. Tulee myös palauttaa puolueeton ulkopolitiikka.
Nämä ovat esimerkkejä siitä linjasta, jollaista tulevan kansanrintamapolitiikan tulisi toteuttaa.

Kommunistien järjestöllinen ja ideologinen yhtenäisyys tulee palauttaa

Alkukesällä käydyissä keskusteluissa yhteiskuntapoliittisen tilanteen ohella toinen suuri keskustelun aihe oli kommunistisen liikkeen tilanne. Katsottiin, että kaikkien kommunistien tulisi osallistua yhteisrintaman rakentamiseen jo alusta saakka samanaikaisesti, kun kommunistisen liikkeen yhtenäisyyttä rakennetaan. Kommunistien tulee osallistua uusoikeistolaisen politiikan vastaisen rintaman rakentamiseen sen vuoksi, että heillä on kokemusta ja tietoa tällaisessa työssä. Kommunistien osallistuminen on välttämätöntä myös siksi, että muutosrintaman rakentaminen vaatii sitoutumista pitkäjänteiseen tavoitteelliseen työhön, jossa kommunisteilla myös on kokemusta. Keskustelun yksi johtopäätös oli, että kommunistisen ideologisen ja järjestöllisen yhtenäisyyden rakentaminen on aivan välttämätöntä. Siksi yhdyttiin jo aiemmin esitettyyn näkemykseen, että tulee muodostaa pysyvä yhteistyökomitea, joka hakee ratkaisua maamme kommunistisen liikkeen ongelmien ratkaisuun.

Maata käsittävä neuvottelukunta koolle pohtimaan asioita

Keskustelun lopuksi päätettiin kutsua syksyllä koolle maata käsittävä demokraattisen- ja kommunistisen väen kaikille avoin neuvottelukunnan kokous pohtimaan näitä kysymyksiä. Meille on kasautunut hyvin paljon ratkaisemattomia kysymyksiä, joiden osalta on päästävä nopeasti eteenpäin nykyisen politiikan vastaisen voiman rakennustyössä ja että työkansaa edustava poliittinen toiminta voi jatkua. Näitä kysymyksiä, sekä syksyn maata käsittävän neuvottelukunnan kokousta valmistelemaan asetettiin työryhmä, jonka vastaavina toimivat: Jari Heinonen (jari.e.heinonen@gmail.com; 0407010199) ja Kalevi Wahrman (kalevi.wahrman@pp.inet.fi; 040 5523099)"

Työryhmä:
Jari Heinonen, Kalevi Wahrman, Juhani Tanski, Hannu Tiainen, Heikki MännikköPsta:VD

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3760
Vs: Tapaaminen Kaukajärvellä 20.6.2018
« Vastaus #1 : Heinäkuu 29, 2018, 04:59:05 ip »
Tätä kannattaa myös miettiä


"Kokoomuksesta keväällä eronnut kansanedustaja ja liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo sanoo talousnobelisti Bengt Holmströmin olevan väärässä kuvitellessaan, että suomalainen päätöksenteko olisi tosiasiassa muuttunut avoimemmaksi kuin aikaisemmin.

–Avoimuudesta ehkä puhutaan, mutta järjestelmämme on valettu niin, että tosiasiassa pieni piiri päättäjiä tekee päätökset nimenomaan kabineteissa, nimenomaan salassa, nimenomaan ilman avoimuutta. Näin on tehty myös sote-uudistus, jota Holmström käyttää esimerkkinä siitä mitä liika avoimuus tuo tullessaan. Suomi on maksanut kalliin hinnan tällaisesta hitaasta pikkupiirin päätöksenteosta, jossa uudistuksia ei saada aikaan, jossa kaverien markkinoita suojellaan, kun lobbarit eli etujärjestöt ja muut ovat mukana vaikuttamassa päätöksiin. Pitäisikö heille antaa vielä isompi suljettu tila? Luulisi nimenomaan Holmströmin kritisoivan järjestelmää, jossa yritystukia annetaan sinne ja tänne kaverikapitalismin hengessä ja estetään markkinoiden normaalia toimintaa, Harkimo kirjoittaa IL-blogissaan.

MIT-yliopiston professori Bengt Holmström herätti huomiota sanottuaan Helsingin Sanomien haastattelussa, että politiikasta on tullut liian läpinäkyvää. Holmströmin mukaan kansalaiset eivät ymmärrä politiikan kokonaisuuksia ja yliarvioivat omaa tietämystään.

Lähde :https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/nobelistin-ryöpytys-jatkuu-hjallis-harkimo-”suomi-on-maksanut-kalliin-hinnan-pikkupiirin-päätöksenteosta”/ar-BBLcjZy?li=AAaDcIL&ocid=spartandhp