Kirjoittaja Aihe: TAANTUMA ON OHI – VAI ONKO?  (Luettu 2347 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3768
TAANTUMA ON OHI – VAI ONKO?
« : Maaliskuu 24, 2017, 05:58:07 ip »
TAANTUMA ON OHI – VAI ONKO?
 
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on ruokkinut Helsingin Sanomia, joka niistä eväistä repi (23.3) aiempien vastaavien juttujensa jatkoksi näyttävän otsikon, jonka ydin oli paljon puhuva; taantuma on ohi! Säilyttääkseen yhteiskuntarauhan ihmisille tarjotaan lohdullisia näköaloja. Tavallisen Taavin osalta ne eivät kuitenkaan toteudu.
 
Todellinen taantuma loppuu vasta, kun tuotanto kasvaa työn tuottavuutta nopeammin. Viimeksi niin on käynyt 1980-luvulla. Silloin tuotanto kasvoi 50,5 %, työn tuottavuus 46,2 % ja työtuntien määrä 2,9 %. 1990-luvun alusta lähtien on noudatettu täysimittaisesti EU:n ennakkoehtoja ja otettu käyttöön työvoimatutkimus, joka toi tilastoihin heti ensimmäisenä vuonna valtavan määrä 6,9 % haamutunteja.       
 
Vuonna 2008 kokonaistuotannon, joka sisältää varastojen käytön korvaamisen, määrä oli 382,9 miljardia euroa. Ennakkotietojen mukaan viimevuonna tuotannon määrä oli 361,3 miljardia euroa, eli 5,6 % pienempi. Samaan aikaan työn tuottavuus (haamutunnit poistettu) työtuntia kohden oli 2,8 % suurempi. Näin kahdeksassa vuodessa todellinen työtuntien määrä oli supistunut 58,9 miljoonaa tuntia, 36 800 työvuotta eli 4 600 vuodessa.
 
Tänään näyttää siltä, että vuoden 2008 tuotannon taso saavutetaan vasta 2021 tienoilla. Jos silloin tuotannon määrä on 385,8 miljardia euroa, 6,8 % viimevuotista (2016) parempi ja työn tuottavuus vastaavasti 105,11 euroa tunti, 7,4 % parempi, niin työ vähenee 21,8 miljoonaa tuntia ja työttömyys lisääntyy täysinä työvuosina 13 600 henkilötyövuotta. Näillä tuotantomäärien kasvuluvuilla työn tuottavuuden kasvu saadaan vähentämällä täyden työvuoden väkeä vuosittain 2 720 henkeä, siis varsin helposti.
 
Jos työ vähenee ja työttömyys lisääntyy, onko taantuma ohi? Eipä taida olla. Pitää vielä korostaa, että vasta sitten taantuma on ohi, kun tuotanto kasvaa tuottavuutta nopeammin. Vasta silloin työllisyys paranee. Sellaista aikaa tuskin koskaan nähdään?
 
On aiheellisesti epäillä, että tämä viidenvuoden ennuste osoittautuu optimistiseksi. Voi hyvinkin pelätä, että moni työttömäksi joutunut Tavallinen Taavi yllättyy ja kiroaa kohtaloaan. Luultavasti hän ei huomaa, että protektionismia on kestänyt kapitalismin alusta saakka noin 300 vuotta, mutta vapaakauppaa vain runsaat 20 vuotta. Niinpä vapaakauppa näyttää vievän kapitalismin umpikujaan protektionismia nopeammin.
 
Historia tietää, että molemmat niin protektionismi kuin vapaakappakin ovat pitkän päälle huonoja vaihtoehtoja. Siksi, haluttiinpa tai ei, edessä on aika hakea tulevaisuudelle kokonaan uudenlainen ratkaisu.

 
Kai Kontturi

Psta:VD