Kirjoittaja Aihe: Työurien pidentäminen on keino laskea palkkoja  (Luettu 3595 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3772
Työurien pidentäminen on keino laskea palkkoja
« : Tammikuu 22, 2014, 02:45:54 ip »
Työurien pidentäminen on keino laskea palkkoja

Eläkeiän nostaminen on kummitellut siitä lähtien, kun Matti Vanhanen keksi sen Rukan hangilla. Nyt oikeistopoliitikot ja -media hokevat mantran lailla työurien pidentämisen välttämättömyyttä.  Kukaan ei sano, mitä hyötyä on työvoiman määrän lisäämisestä tilanteessa, jossa työttömyysaste kasvaa kohisten.

Eläkeiän asteittainen nostaminen on jokseenkin luonnollista tilanteessa, jossa töitä on tarjolla. Meillä on vahvat kannustimet työuran jatkamiseen. Ongelma on, että perinteisessä teollisuustyössä tai matalapalkkatyössä ihmiset jäävä joukoittain sairaseläkkeelle. Suurin syy työurien lyhyyteen on, että työnantajat komentavat 50 tai 60 ikävuoden ylittäneet kilometritehtaalle.

Eläkeratkaisuja on viisasta tarkastella alakohtaisesti. Sorsan IV hallitus julisti 1985, että työvoimapula on pahin uhkamme. Työurien pidentämisen tarvetta on perusteltu myös työvoimapulalla.

Todelliset syyt nyt käytävään keskusteluun löytyvät maailmalla niskan päällä tällä hetkellä olevista talousteorioista. Näiden mukaan työn tarjonnan eli työttömien työnhakijoiden määrän lisäys johtaa myös työn kysynnän kasvuun yrityksissä. Työn ylitarjonta aiheuttaa työmarkkinoilla sen, että palkkapaineet laskevat. Alhaisempi palkka kannustaa yrityksiä sitten palkkaamaan työntekijöitä ja investoimaan. Halvan työvoiman avulla pääoman tuotto sekä yritysten kannattavuus paranevat ja kaikki voittavat. USA:n taloustieteilijöiden laskelmien mukaan työttömyyden palkkajousto on -0,1 eli kun työttömyys kaksinkertaistuu, palkat laskevat 10 %.

Teoria, jonka mukaan työttömyyden lisäys tai nälkäpalkat lisäisivät investointeja ja tuotantoa, on kyseenalainen. Tällä hetkellä kun ulkomaankauppa ei vedä eurokriisin ja USA:n taantuman takia, vanhempien ikäluokkien siirtäminen työttömäksi - eläkkeelle menon sijasta - ei lisää taloudellista toimeliaisuutta.

Siksi Suomen hallitukset ovat koko uusliberalismin- runsaan 20 vuoden ajan  - pyrkineet pitämään työttömyyden hyvin korkeana. Siksi pääomapiirit ja heidän kätyrinsä - ahot, viinaset, lipposet, vanhaset, kataiset, urpilaiset jne. haluavat pitää yli 63-vuotiaatkin työttöminä. Toinen peruste tälle on se, että työttömyyskorvaukset ovat pieniä eläkkeisiin verrattuna ja viimeisten vuosien työttömyys alentaa rajusti eläkkeiden määrää.

Järkevää olisi suurtyöttömyyden aikana laskea eläkeikää tilapäisesti, niin että nuoret pääsisivät töihin. Jos päättäjämme uskoisivat kestävyysvajeeseen, työvoimapulaan jne, he eivät kaikin tavoin pyrkisi pitämään nuoria työttömänä. On kansantaloudellisesti järkevää antaa yli 60-vuotiaiden mennä eläkkeelle nyt työttömyysaikana ja pyrkiä estämään 27-vuotiaiden eläkeläisten esiinmarssi.Eläkevaari

Kansan ääni 6/2013


KOMINFORM
http://www.kominform.eu

Psta:VD

« Viimeksi muokattu: Tammikuu 22, 2014, 02:50:04 ip kirjoittanut VD.com »