Kirjoittaja Aihe: SDP hakeutui CIA:n rahahanalle jo 1949  (Luettu 4622 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3767
SDP hakeutui CIA:n rahahanalle jo 1949
« : Huhtikuu 17, 2012, 04:10:00 ip »
SDP hakeutui CIA:n rahahanalle jo 1949


Uutinen päivätty 30.3.2009 - mutta tämä uutinenhan ei vanhene... Selittää toisaalta vain paremmin monta käsittämättömältä tuntuvaa asiaa nykyhallituksen, ja varsinkin sen ulkoministerin toimista Lähi-idän kysymyksissä. Asioilla on siis tarkoin vaietut taustansa.

Janus Putkonen

15.4.2012 20:58

Ote alkuperäisestä uutisesta:

SDP hakeutui CIA:n rahahanalle jo 1949

Mikko Majander: Demokratiaa dollareilla  " SDP ja puoluerahoitus pulataloudessa 1945 - 1954. Otava 2007, sivuja 348.

Valtiotieteen tohtori Mikko Majander aloittaa uuden tutkimuksensa lainaamalla Väinö Tannerin Messuhallissa 30.11. 1952 pitämää puhetta eräänlaisena mottona:  Puolueemme puhtaassa vaatteessa pieninkin tahra näkyy räikeän suurena ja sen vuoksi luottamushenkilöiden moraalin on oltava kaiken epäilyksen yläpuolella. 

Majanderin kirjaa ei tarvitse lukea kovinkaan pitkään kun ymmärtää millaisen vitsin Tanner tuli murjaisseeksi. Tannerin puheessaan kuvaaman pyhäkoululaisen kaltaiset henkilöt eivät olisi pystyneet sosialidemokraattien toiminnan rahoitusta hoitamaan sotien jälkeisessä Suomessa.

Tarvittiin miehiä, joiden kaltaisia Lasse Lehtinen kutsuu väitöskirjassaan  jokasään miehiksi . Heidän kaltaisillaan taisi noina aikoina tosin olla käyttöä muissakin puolueissa kuin SDP:ssä.

Heti sodan jälkeen Suomen sosiaalidemokraatit saivat jonkin verran tukea pohjoismaisilta aateveljiltään, erityisesti sodalta säästyneestä Ruotsista. Sitten alettiin ottamaan yhteyksiä Atlantin taakse, mutta pian oltiin tilanteessa, jota Majander kuvaa näin:

 Rahoituslähteenä amerikansuomalaiset oli auttamattomasti lypsetty kuiviin. Sitä ei kuitenkaan tarvinnut jäädä murehtimaan, sillä sosiaalidemokraateille aukesi syksyllä 1949 kokonaan uusi kanava Atlantin taakse. 

Tässä uudessa kanavassa oli keskeinen rooli Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lla, jonka edustajiin suomalaisdemarien kertomukset SKP:n käytössä olevista rahoista ja muista voimavaroista hyvin upposivat. Taistelu kommunismia vastaan oli yhteinen.

Yllätyspaketti Tukholmasta

Majander on pitemmän aikaa ahkeroinut SDP:n historian kirjoittamisen kimpussa, mutta äkkiä hän joutui muuttamaan suunnitelmiaan. Kirjansa alussa hän kertoo mitä tapahtui Työväen arkistossa kesäkuussa vuonna 2006:

 Yhtenä päivänä arkiston johtaja Esa Lahtinen vinkkasi minut takahuoneeseen muikea ilme kasvoillaan. Naamasta jo näki, että kyse oli jostakin poikkeuksellisesta. Esalla oli tuliaisia Tukholmasta. Ruotsalaiset kollegat olivat lyöneet hänelle kainaloon pari mappia ja tilikirjaa, joiden päällä luki SDP:n pitkäaikaisen taloudenhoitajan Aarne Paanasen nimi. 

Paperit oli jätetty Tukholmaan turvaan joskus 1950-luvulla ja unohdettu sinne. Majander havaitsi, että ne sisälsivät avaimen SDP:n rahoituskuvioihin 1940- ja 1950-luvuilla erityisesti USA:sta saadun dollariavun osalta.

Sosialidemokraattien nimenomaan CIA:n kautta saamat rahat ovat olleet monien skandaalien aiheina, mutta kunnon selvitystä niiden kanavoinnista ei ole olemassa. Majander joutuikin hyppäämään SDP:n historiasta eräälle sen sivupolulle.

CIA:ta epäiltiin myös vuonna 1975

SDP:n suurimmat CIA-skandaalit eivät sijoitu Majanderin nyt tutkimaan aikajaksoon, vaan myöhempiin vuosiin, mutta niistäkin tutkija mainitsee esipuheessaan.

Lue koko artikkeli:

  http://www.kansanuutiset.fi/kulttuuri/kirjat/1827469/sdp-hakeutui-cian-rahahanalle-jo-1949
KOMINFORM
http://www.kominform.eu


VD

« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 04, 2014, 05:59:26 ip kirjoittanut VD.com »