Kirjoittaja Aihe: Finassikriisi " Eurojärjestelmä lipuu kohti tuhoa  (Luettu 1403 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3772
Finassikriisi " Eurojärjestelmä lipuu kohti tuhoa
« : Lokakuu 24, 2011, 10:16:07 ap »
Finassikriisi  " Eurojärjestelmä lipuu kohti tuhoa.Etelä-Euroopan euromaiden velkakriisiä on lääkitty Kreikan, Irlannin ja Portugalin tukipaketeilla, mutta tilanne on pahentumassa. Näiden maiden tilanne on huonontunut tukipakettien lähettämisen jälkeen ja kriisi on leviämässä Espanjaan ja Italiaan. Kreikka ei selviä näillä paketeilla  " Portugalin tilanne on yhtä synkkä. Näiden viiden kriisimaan lisäksi tilanne kärjistyy myös Belgiassa ja Ranskassa, jonka luottoluokituksen putoaminen on vain ajan kysymys.

Seuraava kriisiin ajautuva maa  " Espanja tai Italia  " romahduttaa eurojärjestelmän. Viimeistään silloin Euroopan talous- ja rahaliitto purkautuu, jakautuu kahteen osaan tai muuttaa muotoaan.

Velkakriisin syyt.

EU:n integraation syventäminen eli pakkotahti liittovaltioon on pääosin aiheuttanut finanssikriisin. Taloustieteen nobelisti Paul Krugman sanoo:  Totuus on, että taloudenpidon kurittomuus ei ole Euroopan eikä edes Kreikan ongelmien ydin... Eurosotkun todellinen syy on poliittisen eliitin into ottaa käyttöön yhteisvaluutta ennenkuin Eurooppa oli valmis moiseen kokeiluun. 

Vuosituhannen alussa Saksa ja Ranska rikkoivat Emun vakaussopimusta  "ja pienet maat perässä. Euroopan valtiolainat julistettiin poliittisella päätöksellä riskittömiksi. Päätöksen tarkoituksena oli estää pääoman pakeneminen Aa sian markkinoille, mutta päätös avasi portit kaikenlaisille huijareille. Nyt poliitikot kehittelevät tukipaketteja, jotta sijoittajien riskittömyys toteutuisi.

Velkaongelman ratkaisu ei ole lisävelka.

Ongelma on se, että Kreikalla on velkoja ja vakuuksia liikaa.Tukipaketit lykkäävät ongelman ratkaisua, mutta samalla ne pahentavat kriisiä. Paketit ovat samaa kuin laivan upotessa myrskyssä annetaan ohje.  Ottakaa lujasti toisianne kädestä kiinni!  tai jos A-klinikalla annettaisiin asiakkaille pullo vodkaa, jotta alkoholin aiheuttama tutina loppuisi. Jopa talouskomissaari Olli Rehn vertasi toukokuussa tukipaketteja krapularyyppyyn. Tulipalon sammuttaminen bensalla on vaikeaa.

Kriisimaille pitäisi säätää esim. 7 vuoden toipumisaika, jolloin lainan lyhennykset jäädytetään ja vain korot maksetaan. Näin kriisimaiden talous saataisiin elvytettyä ja ne pystyvät maksamaan velat. Kansan kurjistuspolitiikalla ja yksityistämispolitiikalla ajetaan talous alas, jolloin velat jäävät takaajien kontolle.

Maiden on kannettava vastuunsa veloistaan.

Nyt ei pidä tehdä samoja virheitä, mitä tehtiin vuosikymmen sitten Argentiinan kohdalla. Maata painostettiin pitämään valuuttansa sidoksissa USA:n dollariin ja ajamaan sosiaaliturvaa alas. Maan velkajärjestely aiheutti kaaoksen, mutta jo heti seuraavana vuonna maan talous saatiin nousuun ja kriisi väistyi.

Euromaiden ongelmien ydin monessa maassa on euron revalvoinnit. Kreikka luultavasti selviää vain palaamalla drakmaan ja sen maltillisella devalvoinnilla talouden käynnistämiseksi.


Vaatimukset kriisimaiden yksityistämisestä ja sosiaaliturvan leikkauksista vain pahentavat kriisiä.

EU pyörittää jättimäista pyramidihuijausta.

Huijauksessa velat siirtyvät yksityiseltä sektorilta veronmaksajille, toteaa Argentiinan keskuspankin entinen johtaja. - Kreikalle, Portugalille ja Irlannille myönnetyt lainat vain kasvattavat niiden velkataakkaa entistä kestämättömämmiksi. Kuvitelmaa, että ongelmat ovat vain väliaikaisia likviditeettiongelmia, voidaan kuitenkin ylläpitää vain niin kauan kuin velkamaat saavat lisälainoja rikkaammilta mailta. EU ja IMF myöntävät velkaisimmille maille yhä uutta velkaa, mikä siirtää vastuuta yksityiseltä sektorilta EU-maiden veronmaksajien vastuulle. Perinteinen pyramidihuijaus voi kestää vain niin kauan, kun siihen tulee uusia sijoittajia, jotka maksavat vanhoille sijoittajille. Lopulta maksajaksi jäävät veronmaksajat eivätkä alkuperäiset lainoittajat eli ennen kaikkea pankit.

Pitäisikö Suomen sitten erota hyvissä ajoin eurosta ja EU:sta?

EU:n yhteisvaluutta-alue ei toimi, koska maat ovat liian heterogeenisia kulttuurin ja talouden kannalta. Suomen kannattaa erota eurosta. Suomella on käytännössä kolme vaihtoehtoa uuden valuutan suhteen.

Paluu omaan rahaan on hyvä ratkaisu, mutta omaa markkaa voidaan tarvita hyvinkin pian  " valmistus ja jakelu on tehtävä kiireesti.

Toinen vaihtoehto on ottaa Ruotsin kruunu käyttöön. Suomen ja Ruotsin elinkeinorakenne tukee yhteistä valuuttaa. Myös Viro voisi ottaa kruunun käytöön.

Kolmas mahdollisuus on seurata Saksan perässä. Aiemmin on pidetty välttämättömänä ainakin Kreikan ja muiden krrisimaiden eroa eurojärjelmästä. Saksassa on kannatusta saanut malli, jonka mukaan Suomi, Saksa, Itävalta ja Hollanti muodostavat oman rahaliiton ja antavat euron devalvoitua, niin että kriisimaat selviävät kuiville. Saksan hallinnoimassa valuuttaliitossa uusi valuutta arvostettaisiin korkealle, jolloin vienti kärsii, mutta inflaatio pysyy kurissa.

Onko liittovaltio ratkaisu eurokriisiin?

Yhtenä eurokriisin ratkaisuna EU-johtajat näkevät kehityksen liittovaltion suuntaan. On ehdotettu euromaiden hallitusta, joka suitsisi jäsenmaiden taloudet. Kehitellään eurobondi-järjestelmää, jossa velat olisivat euromaiden yhteisiä, jolloin kaikkien maiden lainojen korot olisivat samat.

Eurokriisi on tuhonnut mahdollisuuden, että Euroopan valtiot muodostaisivat liittovaltion. Edellinen liittovaltion perustuslaki hylättiin lähes joka kansanäänestyksessä, kunnes äänestykset kiellettiin. Eurooppalaiset ovat taistelleet itsenäisyyden ja vapauden puolesta vuosisadat eivätkä ne alistu Saksan ja Ranskan rautasaappaan alle.

Vaihtoehtoja on useita - kehnoimmat niistä ovat nykyinen tukipakettipolitiikka ja liittovaltiokehitys.


Juhani Tanski

Kansan ääni 4/11KOMINFORM
http://www.kominform.eu


Kuva VD arkisto
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 03, 2011, 09:24:34 ip kirjoittanut VD.com »