Kirjoittaja Aihe: Alipalkkaukset liian yleisiä palvelualoilla  (Luettu 3743 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3772
Alipalkkaukset liian yleisiä palvelualoilla
« : Maaliskuu 15, 2012, 09:17:08 ip »
Alipalkkaukset liian yleisiä palvelualoillaMaksamattomia palkkoja vuosittain: Miljoonia euroja. Laittomia irtisanomisia vuosittain: Satoja. Työntekijöitä, jotka eivät tiedä oikeuksiaan: Liikaa. Nämä tekstit löytyvät Palvelualojen ammattiliitto PAMin kampanjaviikolla, eli Viikko 5:llä jaettavasta esitteestä. Kampanjaviikko toteutetaan jo kymmenettä kertaa.

Viikon aikana sadat pamilaiset aktiivit ja liiton työntekijät kiertävät palvelualojen työpaikoilla keskustelemassa muun muassa palkoista, maksettavista palkankorotuksista ja kertaeristä, työsuhteen ehdoista, työpaikan yhteishengestä ja muista työntekijöiden arkeen liittyvistä asioista. PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen näkee viikon aikana käytävien keskustelujen hyödyttävän kaikkia.

 " Saamme ensiarvoisen tärkeää tietoa työpaikoilta esimerkiksi siitä, maksetaanko työpaikalla oikeaa palkkaa ja ovatko muut työehdot kunnossa. Samalla voimme välittömästi antaa apua työntekijälle, jos epäkohtia esiintyy. Tapaamme myös työnantajia, joiden kanssa voimme miettiä, miten entisestään voimme parantaa yrityksen yhteistoimintaa, kertoo Julkunen.

 " Kampanjan tavoitteena ei ole etsiä työpaikoilta epäkohtia vaan käydä avointa keskustelua työntekijöiden ja heidän työpaikkojensa asioista. Viikko 5 -kampanjan kymmenen vuoden historian aikana olemme erittäin usein törmänneet törkeisiin epäkohtiin, kuten alipalkkauksiin. Todennäköisesti tilanne ei ole aiemmista vuosista mitenkään muuttunut, toteaa Julkunen

Vuonna 2011 PAMissa oli hoidettavana yli tuhat palkkaepäselvyyteen liittyvää riita-asiaa. Julkunen uskoo näiden olevan vain jäävuoren huippu.

 " Todennäköisesti läheskään kaikki alipalkkaukset eivät tule meidän tietoisuuteen. Valitettavan moni ei tiedä sitä, mitä palkkaa hänen kuuluisi saada. Vielä valitettavampaa on se, ettei uskalleta lähteä korjaamaan virheellistä palkkaa, vaikka sen tietäisikin, sanoo Julkunen.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita mukaan Viikko 5:n työpaikkakierroksille

PAMin kampanjaviikon, eli Viikko 5:n aikana (30.1. "5.2.) tehdään palvelualan työpaikoille vierailuja ja toteutetaan erilaisia toimintoja. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita mukaan näille työpaikkakierroksille. Esimerkiksi 1. "2.2. on Helsingin Itäkeskuksen työpaikkakierroksilla ja -tilaisuuksissa mukana liiton puheenjohtajisto.Lähde:PAMVD