nestys

Kohteleeko Inex työntekijää oikein

Kyllä
Ei
En osaa sanoa
Pitää kertäkäyttö kamana

Kirjoittaja Aihe: Inex ( kilon varasto) vuosien kehityksen jälkeen.(kirjautuneelle äänestys)  (Luettu 23212 kertaa)

VD.com

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Viestej: 3772
Suurilla kauppakeskuksilla menee lujempaa kuin koskaan. Esimerkiksi Prisma tahkoaa puhdasta nettotuloa osakkeenomistajien iloksi vuodesta toiseen. Kauppakeskusten logistiikka varastot ovat myös kehittyneet vastatakseen paremmin päivittäistavaratalojen tarpeeseen yötä päivää.

Varasto kehitys on ollut huimaa, logistiikkaa globaalissa varastomaailmassa ei estä kukaan.

Inex  VUOSIKERTOMUS 2006
Toimitusjohtajan katsaus
Inex-konsenissa saavutettiin hyvä tulos. Inex Partnersin ja Meira Novan kehitys tärkeimpien tavoitteiden osalta saavutti ja osin ylitti tavoitteet. Inex Partnersin myynti kasvoi 2 prosenttia 1.890 miljoonaan euroon ja oli 3 prosenttia suunniteltua parempi. Meira Novan myynti kasvoi 10 prosenttia 245 miljoonaan euroon ja ylitti suunnitellun 13 prosenttia. Kustannusten hyvä hallinta ja toiminnan tehokkuuden kasvu edesauttoivat suunniteltua parempaan tulokseen.
http://www.inex.fi/media/vuosikertomus.html


Vaikka Inexsin varastologistiikka kulkee kulkuaan, on myös hyvä katsoa Inexsin henkilöstöpolitiikan kehitystä, lähes kymmenen vuoden ajalta ovathan työntekijät osana yhtiön menestystä. Inexsin insinöörien lähes kymmenen vuoden ponnistelut eivät voi olla näkymättä positiivisesti, "tuskin heillekään oleilusta työpaikalla maksetaan".

***
 

Palkkatyöläinen vuosimallia  oe98 (uudelleen julkaisu, kirjoittajan luvalla)

Tätä etua ei suoda kaikille

Jatkuvaa turbotahtista yötyötä

Tavaraa lähtee S-ryhmän, Tradekan ja Elannon liikkeisiin tasaisena virtana Espoossa sijaitsevan Inex Partnersin varaston portista   yhtä lailla yöllä ja päivällä, niin arkena kuin sunnuntainakin. Inex vastaa omistajaketjujen tavaranhankinnasta ja logistiikasta: kuljetuksista, varastoinnista, jakelusta. Kauppa edellyttää nykyaikana tavaravirroilta suurta nopeutta. Välivarastoja ei ole. Sunnuntaiaukiolot ja pidennetyt aukioloajat ovat kasvattaneet vaatimuksia. Palvelun on oltava ympärivuorokautista. Henkilöstöä pitää olla paikalla koko ajan. Inex Partnersilla vastaus on ollut jatkuva yötyö. Yötyöntekijät on valittu vapaaehtoisista. Jatkuvan yötyön valinneet työskentelevät iltakymmenestä aamukuuteen, viisi vuorokautta peräkkäin, sunnuntai-illasta perjantaiaamuun. Lauantai- ja sunnuntaiyönä yövuoroa ei tehdä.

Turvallisuusriski

Yötyöhön tutustuminen osoittautui aika vaikeaksi. Yhtiön johto ilmoitti, että varastolle ei "turvallisuussyistä" pääse öiseen aikaan käymään. Se tuskin oli koko totuus. Juttutuokio kolmen yötyötä tekevän pojan kanssa vuoron päättymisen jälkeen työpaikan portin ulkopuolella olevassa kahvilassa paljastaa, että tunnelma on huono. Tyytymättömyys työnjohtoon pulpahtaa esiin itsestään.

Tyytymättömiä ei olla niinkään yötyöhön sinänsä, sillä senhän on jokainen itse valinnut. Joko siksi, että se sopii omaan elämänrytmiin tai koska siinä tienaa paremmin. Tyytymättömyys kohdistuu työoloihin. Poikien mielestä on jotenkin järjenvastaista, että työantaja käyttää työntekijöiden halua työskennellä yövuorossa vaatimusten kiristämiseen. Se joka ei selviä, siirretään tuota pikaa takaisin normaaliin päivätyöhön.

Ville Häggkvist valitsi jatkuvan yövuoron, koska hänestä oli vaikea sopeutua aamu- ja iltavuoron jatkuvaan vaihtumiseen kaksivuorotyössä. Mutta nyt työnjohto on tullut siihen tulokseen, ettei hän sovi yötyöhön. Vuoden vaihteessa hänet siirretään takaisin tekemään aamu- ja iltavuoroa. Mitään syytä ei ole ilmoitettu. Mutta Ville sanoo kyllä tietävänsä, mistä on kysymys. Hän on ollut usein sairaana. Työolot ovat sellaiset, että vilustuminen on helppoa. Työ on hikistä ja varastohallit vetoisia.

Mika Sjöberg sanoo, että yötyö sopii hyvin hänen biorytmiinsä. Ja ylimääräinen tulokin, noin pari tonnia nettona kuussa, on sekin tervetullut. Viikkolepo, kello kuudesta perjantaiaamuna kello 22.00:een sunnuntai-iltana, tuntuu hänestä liian lyhyeltä. Siinä ei ehdi kunnolla palautua. Olisi parempi, jos työt järjestettäisiin niin, että viikossa tehtäisiin 3   4 pitempää vuoroa, josta korvauksena saisi pitemmän, yhtenäisen vapaan.

Kaj Grigoreff on iloinen ja tyytyväinen. Hän on sanonut itsensä irti.
 oe Hyppäsin riemusta kattoon, kun sain uuden työpaikan, hän sanoo. Palkka vähän laskee, mutta on se sen arvoista.Kaj on porukasta ainoa perheellinen, hän asuu yhdessä avovaimonsa kanssa.

 oe Yötyö kalvaa suhdetta, hän sanoo. Sitä on kovan työvuoron jälkeen usein ärtyisä. Kesäaikana menettelee, mutta talvi on raskas.

Kaikki kolme ovat yhtä mieltä siitä, että yötyötä tekeville asetetaan kovempia suorituspaineita. Vapaaehtoisuudesta on tullut yötyöntekijöihin nähden eräänlainen piiska. Siltä joka ei selviä tarpeeksi hyvin, viedään pian "etuoikeus" tehdä yövuoroa.

Tämän aluepäällikkö Esko Simonen kieltää. Vaatimukset ovat samat kaikille. Mutta pääluottamusmies Reijo Nikkonen asettuu tukemaan poikien käsitystä.

Autoritaarinen johtamistapa

Työntekijöiden ja työjohdon välisen yhteistyön puute on ongelma, joka tulee esiin tuon tuostakin. Kuin yhdestä suusta pojat selittävät, ettei omaan työhönsä voi vaikuttaa millään tavalla. Työnjohtavat toimivat autoritaarisesti, "kuin korpraalit armeijassa". Suosikkijärjestelmiä on ja tiedonkulku on kehnoa. Jos haluaa vaihtaa toisiin työtehtäviin, ei auta kuin ryhtyä nuoleskelemaan työjohtoa.

Aluepäällikkö Simonen sanoo, että isossa organisaatiossa esiintyy aina ristiriitoja. Johto on pyrkinyt korjaamaan tilannetta parantamalla sosiaalitiloja. Sen lisäksi on työssä viihtymisen parantamiseksi käynnistetty vire-projekti.
 
Reijo Nikkonen sanoo, että ylimmässä johdossa ollaan kyllä tietoisia epäkohdista ja että siellä on todettu, että työilmapiiri kaipaa parantamista. Nikkosen mukaan tuloksia saavutetaan panostamalla koulutukseen. Mutta se tie on hidas, ja todellisia muutoksia joudutaan odottamaan kauan. Toivoa kuitenkin on, hän katsoo.

Turbotahti

Työvauhti on varastohalleilla tappava. Lyhyesti kerrottuna kerääjän työ alkaa siitä, että hänelle annetaan tietokonelista tietyn liikkeen tilauksista. Työntekijä lähtee halliin korilla varustetulla trukilla ja kerää tavarat. Tietokonelistaan on merkitty ihanneaika, jossa tavarat pitäisi saada kerätyksi. Jos sen alittaa, palkkaan tulee suorituslisää. Varastossa täytyy siis koko päivän kiitää kuin sukkula. On oltava todellinen turbotyöläinen, jotta aherruksen tulokset näkyisivät palkkapussissa.

Mutta jos tekee virheitä, tulee sapiskaa. Kaikki tekemiset näkyvät raporttilomakkeessa, joka täytetään jokaisesta työntekijästä. Jos on ollut liian hidas tai tehnyt liian monta virhettä, kutsutaan työnjohtajan nuhdeltavaksi. Läksytyksen voi saada myös työtovereiden läsnä ollessa!

Yrityksen uskollinen palvelija Terttu Lindström, joka on työskennellyt yhtiössä yli kymmenen vuotta, suhtautuu silti stressiin rauhallisesti. Hän toteaa naureskellen, että hän yleensä päästää turbojätkät ohitsensa tavarahyllyille, ettei joudu yliajetuksi.

Terttu tekee kaksivuorotyötä. Siinä on puolensa. Perhe-elämä joutuu koetukselle ja mihinkään harrastukseen ei voi sitoutua. Iltavuoro estää säännöllisen osallistumisen.


Hans Jern

***

Se oli vuonna  oe98, miten on 2007?

Muutama kauppakumppani on ainakin vaihtunut vuosien saatossa, miten henkilöstöpolitiikka? Positiivista muutosta entiseen ei ole tapahtunut, enemmänkin pahentunut tasaisesti  oe98 jälkeen, kertoo eräs Inexsin työntekijä.
 
Varasto uutuutena elintarvikekeräilijöille on tullut puhekeräys.

Puhekeräys, joka tuo mukanaan pakkotahtiseen työhön pakkotoistamisen. Pakkotoistamisen lisäksi elintarvikekeräilijät rimpuilevat puhekeräilyyn välttämättömien lisälaitteiden kanssa ahtaissa oloissa, edellä mainitusta käytetään nimitystä: LOGISTIIKKA. Puhekeräyksen myötä myös keräilijän henkilökohtainen seuraaminen on huippuluokkaa, ns. reaaliajassa.

Inex kertoo netti sivuillaan  vastuullisen hankinnan periaatteet.

Työntekijöitä ei syrjitä. Työntekijöitä on kohdeltava tasapuolisesti

"Inex on vaatinut joiltain työntekijöiltä allekirjoituksen sitoumukseen jossa allekirjoittanut suostuu siihen, että hänen sairaanhoitajan todistus ei ole hyväksyttävä poissaolo todistus. Terveyskeskukset ovat kuitenkin siirtyneet esimerkiksi flunssa tapauksissa tarjoamaan ainoastaan sairaanhoitajan palveluita pienentääkseen potilasjonoja, tässä mielessä tasapuolisuudesta tuskin voidaan puhua Inexsin toiminnassa. Työtekijöiden edustajan mukaan tämänkaltainen toiminta on hyväksyttävää. Eräs työntekijöiden edustaja kertoi puhelimessa, että kaikki on kuulemma tarkisteltu ja on oikein. Liiton (PAM) edustajan mukaan, tällaisia sitoumuksia ei työntekijän pitäisi allekirjoittaa" (puhelin keskustelu) TJ
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 26, 2009, 09:42:16 ap kirjoittanut VD.com »

KerÖÄilijÖÄ

 • Newbie
 • *
 • Viestej: 2
Vs: Inex ( kilon varasto) vuosien kehityksen jälkeen.
« Vastaus #1 : Toukokuu 30, 2007, 03:59:40 ip »Jottei jäisi epäselväksi mitä sisäisiä sitoumuksia Inexsillä on!


Keräilijä

VD.com

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Viestej: 3772
Vs: Inex ( kilon varasto) vuosien kehityksen jälkeen.
« Vastaus #2 : Keskuu 19, 2007, 10:04:22 ip »
On hyvin valitettavaa, että työntekijöitä lähes pakotetaan tekemään epämääräisiä työpaikan sisäisiä sopimuksia, jotka yleensä heikentävät työntekijöiden asemaa. Monesti nämä tällaiset sopimukset ovat hyvän tavan vastaisia ja usein jopa laittomia. Paikallisen sopimisen tarkoituksenahan on parantaa työntekijöiden asemaa, eikä toimia työnantajien sanelupolitiikkana.

Työpaikan sisäiset sopimukset on usein tehty hyvin amatöörimäisesti ja täysin ilman asiantuntemusta eikä allekirjoittaja edes tiedä, mihin kaikkeen sitoutuu. Yleensä sopimuksen tekohetkellä painotetaan, että nämä ovat firman sisäisiä asioita, eikä niistä saa puhua kenellekään tai muuten työntekijä voidaan savustaa ulos työpaikastaan. Erityisen vastenmielisen asiasta tekee, jos työntekijöiden edunvalvojat ovat mukana tekemässä näitä sopimuksia väittäen, että tässä ajatellaan työntekijän parasta.

Siiretty viesti lähettäjä MM

VD.com

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Viestej: 3772
Vs: Inex ( kilon varasto) Työvuorolistat
« Vastaus #3 : Lokakuu 02, 2007, 11:25:40 ap »

Tasoittumisjärjestelmä on monimutkainen työaikajärjestely, niin työnantajalle kuin työntekijällekin. Työnantajalle miinusta on sen oikeanlainen laskenta joka on todella vaikea yhtälö, työntekijälle sen seuraaminen.

Tämän vuoksi liitot ja työsuojelupiirit ovat laatineet työntekijän hyvinvoinnin takaamiseksi tasoittumisjärjestelmää koskevat säännöt, mutta¦.

Miten käy sääntöjen valvonnan kanssa?

Tässä esimerkki, kuinka tasoittumisjärjestelmästä tehdään epäselvä työntekijän näkökulmasta, kun toinen häviää niin toinen voittaa ¦.Kumpihan.

Tasoittumisjärjestelmän peruspilareita on alkamis ja päättymispäivä ja oleellisin asia, työvuorolista vahvistetaan alkamispäivästä päättymispäivään, kerrottiin palvelualojen työsuhdeneuvonnasta (puhekeskustelu)

Työsuojelupiirille on ilmoitettu . (Inex kilon varasto)
Alempana Työsuojelupiiriin ilmoitetut asiat.

Työvuoroluettelo on saatettava kirjallisesti työntekijöiden tietoon hyvissä ajon, viimeistään viikkoa ennen siinä tarkoitetun ajanjakson alkamista. Tämän jälkeen työvuoroluetteloa saa muuttaa vain työntekijän suostumuksella tai töiden järjestelyihin painavasta syystä.

Palvelualojen ammattiliiton työsuhdeneuvonnasta kerrottiin että hyväksyttävä syy työvuorolistojen muuttamiseen  ei ole työmäärän lisääntyminen tai sairaus.

Inex käytäntö.

Työvuorolistaa vahvistetaan alussa muutamia viikkoja kerrallaan (alempana lista josta keltainen on vahvistettu, muut eivät), vaikka koko TASOITTAUTUMISJAKSON pitäisi olla vahvistettu, työntekijältä ei kysytä minkäänlaista lupaa muuttaa työvuorolistaa, vaan uudet listat voi käydä katsomassa listakopin seinältä kertoi eräs Inexsin työntekijä. Jos listan muutosta ajateltaisiin niin vähentävät ja ei vähentävät päivät voisi joltain jäädä saamatta, ryhmiä on aika monta. M1, M2, M3, M4, M5, M6, M7, K1, K2, K3, K4, K5, K6, K7, Y1, Y2, Y3, Y4, Y5 JA T . Uusia listoja voidaan työstää vaikka kuinka monta ryhmien välillä, ja aina ne on oikein mutta vertailu tasouittautumisjakson alkuun häviää.

Inex Espoon varaston työvuorolistaan ei myöskään ole merkitty lomia tai ruokatuntia kuten työsuojelupiirille on ilmoitettu eikä myöskään päiväkohtaisia työtunteja. Jotkut yritykset pitävät työsuojelupiirin antamia ohjeistuksia suuntaa antavina ohjeina joita ei välttämättä tarvitse noudattaa, liiton sopimukset niin ikään sinne päin¦

Näin pitäisi ollaNäin on ilmoitettuJa miten käytännössä toimitaan, merkaamatta lomat, päiväkohtaiset tunnit puuttuu,ruokatunti puuttuu ja etenkin vahvistamatta koko tasoittumisjakso.

Istuuko käytäntö S-ryhmän imagoon? Onkohan SOK.n toimitusjohtaja tyytyväinen alaistensa toimintaan?
Mikä on huijauksen ja pienen jekun välinenero, sitä voisi mitata saadulla hyödyllä suhteessa ajateltuun asiaan.TJ

VD.com

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Viestej: 3772
Kun työpaikalla leikitään lääkäriä "saattaa käydä näinkin"
« Vastaus #4 : Lokakuu 31, 2007, 10:47:09 ap »

Suurilla yrityksillä olisi varaa pienten sakkojen maksuun, rimanalitus säästää satojatuhansia euroja kuukaudessa joten arvatakin saattaa kuinka mennään.

VD.com

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Viestej: 3772
Sunnuntai työt saapui Espooseen
« Vastaus #5 : Toukokuu 12, 2008, 12:56:59 ip »
Inexsin (Espoo kilo) keräilijöillä sekä muillakin Inexsin tuotantotekijöillä alkoivat pakolliset sunnuntaityöt. Tämän kaltainen säätäminen vetää monen naaman hiljaiseksi luikkiikohan luottamusmies kynnyslistaoja pitkin hallista toiseen hyväksyessään uudet työajat ?

Joustoja ja joustoja, mutta missä on työntekijän oma vapaa-aika? Tai lapsille ja perheelle jaettava laatuaika? Megamökkien aukioloajat ovat kellon ympäri jolloin myös hikeä lennätetään (tehoja, rivejä), mutta esimerkiksi koulut pitävät viikonloppuisin vapaata, jolloin monet lapset toivoisivat pääsevänsä muuallekin kuin päivähoitopaikkaan.Jos muutosta yleisestikin haluttaisiin työn surkuhupaisaan oravanpyörään, niin tarkoittaisi se liittojen ja järjestöjen päänvetoa pensaasta. Liitot pyörivät firmojen lailla vain omaa etua ajatellen.

Kuin firmassa ei työntekijä näkökulmasta tapahdu mitään positiivista, niin uskomus yritysjohtoon horjuu.
Helposti tulee mieleen tämän kaltainen johtaminen. (klikkaa linkkiä)
http://www.youtube.com/watch?v=IVTSbyHmk5Y

Pelkkä lakon mahdollisuus pelottaa työnantajia menemästä liian pitkälle oman kantansa ajamisessa ja pakottaa heidät työehtoja määrätessä ottamaan työväenkin vaatimukset huomioon. Työläisillä taas rohkaisee se tietoisuus ,että hekään eivät enää ole kokonaan väkevämpiensä armoilla, vaan että heilläkin on käytettävinään ase, jonka avulla he itsekin voivat päästä vaikuttamaan asemansa muodostumiseen. 1919 Tietosanakirja OTAVA / TJ
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 23, 2008, 09:32:45 ap kirjoittanut Ylläpito »