Kirjoittaja Aihe: Miten VVO suunniteltiin toimimaan  (Luettu 775 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3738
Miten VVO suunniteltiin toimimaan
« : Tammikuu 16, 2020, 08:39:43 ip »
Miten VVO suunniteltiin toimimaan

Valtakunnallinen Vuokratalo-osuuskunta (VVO)

”Valtakunnallinen Vuokratalo-osuuskunta VVO perustettiin 1965 ammattiyhdistysliikkeen ja E-osuustoiminnan yhteisöjen toimesta. Osuuskunnan perustajat ja jäsenet koostuivat Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK), edistysmielisen osuuskauppaliikkeen ja Toimihenkilö-ja Virkamiesjärjestöjen Keskusliiton (TVK) piiristä. Kasvavan ammatillisen järjestäytymisen myötä kuuluu osuuskunnan välilliseen jäsenpiiriin vähintään joka neljäs suomalainen.

Osuuskunnan tehtävänä on sääntöjensä mukaan hankkia tarvitava rahoitus sekä tontit ja maa-alueet, joille se rakennuttaa kohtuuhintaisia vuokrataloja ja -asuntoja pääasiallisesti valtion asuntolainoutuksen turvin. VVO organisoi  keskitetysti vuokra-asuntojen  tuotannossa tarvittavat voimavarat ja omistaa sekä hoitaa jo valmistuneita asuntoja. Osuuskunnan toimialueena on koko maa.

Rahoituksen ja maa-alueiden hankinta

Ryhtyessään toteuttamaan jäsenyhteisöltään saamiensa tietojen perusteella asuntorakennushanketta määrätylle paikkakunnalle, pyrkii VVO hankkimaan asuntolainoituskelpoiset tonttialueet ao. kunnalta joko vuokraamalla tai hankkimalla kunnan osoittaman tonttialueen omistukseensa. Osuuskunta ei siis yleensä hanki omistukseensa maa-alueita yksityisiltä maanomistajilta, koska se katsoo , että asuntotuotannossa tarvittavat maa-alueet tulee saattaa yhteiskunnan omistukseenja tällä tavoin  turvata mahdollisuudet saada mm. asuntolainoitettua vuokra-asuntouotantoa varten riittävästi joko kohtuuvuokraisia tai-hintaisia tontteja.

Saatuaan kunnalta tonttivarauksen osuuskunta anoo kohteen toteuttamiseksi lainaa valtion budjettiin vuosittan varatusta asuntotuotantomäärärahasta. Laina on yleensä noin 50% koko kohteen hankinta-arvosta. Noin 45% kohteen hankintahinnasta katetaan ns. ensisijaislainoilla, joita anotaan eri rahalaitoksilta,pankeilta,eläke-ja  vakuutuslaitoksilta sekä yhteistoimintakumppaneina mahdollisesti olevilta teollisuuslaitoksilta sekä myös joissakin tapauksissa tonttivarauksen antaneelta kunnalta. Hankkeen omat varat, jotka ovat yleensä n.5% katetaan osuuskunnan jäsenten myöntämillä ns.lisälainoilla sekä osuuskunnan omilla varoilla.

VVO vuokranantajana

Kaikki osuuskunnan toimesta rakennetut kohteet tulevat osuuskunnan suoraan omistukseen. Valmistuvat asunnot vuokrataan ensisijassa osuuskunnan jäsenyhteisöjen henkilöjäsenille, mutta myös niihin kuulumattomat voivat saada asuntoja. Asukkaiden valinnassa kiinnitetään erityistä huomiota hakijan asunnontarpeeseen, tuloihin ja perheen suuruuteen periaatteella, että hakijan perheessä tulee olla vähintään yhtä monta jäsentä kuin haettavassa asunnossa on keittiötä lukuunottamatta huoneita.
Asukkaiden ehdollepanon suorittaa VVO:n hallituksen asettama toimikunta , joka noudattaa asukkaita valitessaan asuntohallituksen antamia määräyksiä ja ohjeita. Asukkaiden ehdollepanon vahvistaa asianomaisen kunnan viranomainen.

Vuokralaisilta perittävän  vuokran suuruuden vahvistaa talojen valmistuessa asuntohallitus, ja vahvistaa kunnan viranomainen. Osuuskunnan perimät vuokrat ovat omakustannushintapohjaisia eli asukkailta peritään vain todellisten kustannusten mukainen vuokra.
Osuuskunnan asunnoissa asuvien vuokralaisten mahdollisuuksia osallistua taloja ja asuntoalueita koskevien yhteisten asioiden käsittelemiseen on pyritty parantamaan. Tässä tarkoituksessa on vuodesta 1970 lähtien toteutettu kokeiluluontoisena asukasdemokratiaa , jossa asukkaiden päätäntävalta ulottuu palvelujen ja viihtyisyyden lisäämiseen sekä järjestyksen pitoon liittyvien asioiden käsittelemiseen ja päättämiseen. Saatujen myönteisten kokemusten perusteella on asukasdemokratiaa tarkoitus kehittää edelleen ja laajentaa myös entistä enemmän taloudellisen vallan alueelle.

Osuuskunna hallintorakenne

Osuuskunnan korkeinta päätäntävaltaa käyttää osuuskuntakokous, joka pidetään kerran vuodessa hallituksen määräämänä aikana ennen huhtikuun loppua. Osuuskuntakokouksen valitsemaan hallintoneuvostoon kuuluu 28 jäsentä. Hallintoneuvoston jäsenistä pyritään puolet valitsemaan ammattiyhdistysliikkeen ja puolet edistysmielisen osuuskauppaliikkeen piiristä. Hallintoneuvoston tulee jatkuvasti valvoa ja tarkastaa, että osuuskuntaa hoidetaan lain, osuuskunnan sääntöjen ja hallintoneuvoston päätöksien ja osuuskunnan edun mukaisesti. Hallintoneuvoston tulee jatkuvasti valvoa ja tarkistaa, että osuuskuntaa hoidetaan lain, osuuskunnan sääntöjen ja hallintoneuvoston päätöksien ja osuuskunnan eden mukaisesti.

Hallintoneuvoston valitsemaan hallitukseen kuuluu kahdeksan jäsentä, joista niin ikään puolet on ammattiyhdistysliikkeestä ja puolet E-osuuskauppaliikkeestä. Hallitus edustaa osuuskuntaa ja hoitaa sen asioita, ellei se lain tai sääntöjen mukaan tai muulla perusteella ole hallintoneuvoston tai jonkin muun elimen tehtävänä. Hallituksen tehtäviin kuuluu mm. päättää kiinteistöjen ja vuokraamalla olevien rakennusten ostamisesta vuokraoikeuksineen tai niiden rakenuttamisesta ja kiinnittämisestä.”


Lähde :Työväenliikkeen tietokirja

Ja sitten nykypäivän VVO

"MOT on selvittänyt kuinka valtion vuokra-asunnoille antama tuki lakkasi tuottamasta kohtuuhintaisia asuntoja, ja päätyi sen sijaan tahkoamaan vähintäänkin kohtuullisen kokoisia osinkoja omistajilleen.

Ammattiyhdistysliikkeen VVO ja työnantajataustainen Sato ovat keränneet valtion tukemilla vuokra-asunnoilla miljardien asuntovarallisuuden. Viime vuoden lopulla vuokrataloyhtiö Sato siirtyi kansainvälisen asuntosijoittajan omistukseen
ja VVO hankkiutui eroon viimeisistä sosiaalisista vuokra-asunnoistaan.

MOT julkaisee myös vuokravertailun, joka paljastaa, miten lähellä markkinavuokria VVO:n säädellytkin vuokrat tosiasiassa ovat.

Pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa on jatkuva pula pienipalkkaisille sopivista vuokra-asunnoista. Sosiaalisen vuokra-asuntotuotannon järjestelmä on ollut rikki jo 15 vuotta eikä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus ole luvannut korjausliikettä.

Sen sijaan hallitus valmistelee Euroopankin mitassa ainutlaatuista rakentamisen tukijärjestelmää, jossa valtion korkotukea ja takuita aletaan suunnata yleishyödyllisten toimijoiden sijasta voittoa tavoitteleville asuntosijoittajille.

Pääkaupunkiseudun vuokra-asuntomarkkina on niin kuumentunut, että asuntoja syntyy runsaasti ilman valtion tukeakin. Tarvetta sen sijaan olisi kohtuuhintaisille asunnoille, joita MOT:n julkaiseman vuokravertailun mukaan rakentavat lähinnä kunnat.
Kriitikoiden mukaan Sipilän hallituksen uusi tukimalli ei laske hintoja vaan hyödyttää vain sijoittajia."

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/21/valtion-asuntotukiaiset-valuneet-sijoittajien-kasiin


***

"MOT: Epäselvyyttä asukkailta kerätyistä korjausrahoista – ARA selvittää 8 600 VVO-asunnon myynnin Y-säätiölle
VVO myi tammikuun puolivälissä noin kaksisataa sosiaalista vuokrataloaan Y-säätiölle. Kaupan julkistamisen jälkeen heräsi kysymys, aikooko VVO pitää vuokralaisilta kerätyt korjausrahat itsellään."

https://yle.fi/uutiset/3-8616767

***

Ay-liike käärii miljoonia vuokra-asuntoyhtiöstään – asumistuet valuvat osinkoina liitoille

Ay-liike on saanut viiden vuoden aikana lähes 50 miljoonaa euroa VVO:n vuokraosinkoja. Ammattiliitot kuittaavat vuokratuotoista verovapaat osingot. Vuokrien nousua maksetaan suuressa määrin pienituloisille maksetuilla asumistuilla.


https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/21/valtion-asuntotukiaiset-valuneet-sijoittajien-kasiin
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 16, 2020, 08:48:37 ip kirjoittanut VD.com »

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3738
Vs: Miten VVO suunniteltiin toimimaan
« Vastaus #1 : Helmikuu 15, 2020, 03:07:17 ip »
”Ay-liike saa taas Kojamosta kymmenien miljoonien verovapaat osingot
torstai 13.02.2020 klo 8:41

Kojamon hallitus ehdottaa 0,34 euron osinkoa osakkeelta.Suluissa on kunkin ay-liiton omistusosuus Kojamosta 31.1.2020
Teollisuusliitto (10,44 %) 8 775 978 euroa
Ammattijärjestö OAJ (6,10 %) 5 127 709 euroa
JHL (5,22 %) 4 384 987 euroa
Rakennusliitto (5,02) 4 384 987 euroa
Ammattiliitto PRO (4,23 %) 3 556 492 euroa
PAM (3,54 %) 2 970 329 euroa
AKT (0,64 %) 535 815 euroa
SEL (0,58 %) 484 334 euroa
SAK (0,39 %) 323 393 euroa
Jyty (0,34 %) 279 936 euroa
Paperliitto (0,29 %) 244 528 euroa
PAU (0,24 %) 198 468 euroa
Sähköliitto (0,18 %) 151 369 euroa
Lähde: Kojamon tilinpäätöstiedote ja Kojamon kotisivut”

Lähde: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ae462ca3-8f69-4a1d-bcf7-d6fa22e5d04a

***

Jokin aika sitten liitot /puoleet puhuivat halvan asumisen puolesta, mutta nyt he itse pumppaavat työntekijän vähäiset varat. Palkka ja vuokrakehitys on -80 luvulta saakka erkaantuneet toisistaan ja nyt ne ovat saavuttaneet ääripäänsä.

***

Kojamo teki kovan tuloksen notkahduksesta huolimatta - tavoitteena 6 miljardin euron kiinteistömassa
09.05.2019 klo 8:45
Asuntosijoittaja Kojamon (entinen VVO) liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 3,7 prosenttia 91,5 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 88,2 miljoonasta eurosta.


https://www.iltalehti.fi/talous/a/39da5984-ea16-4b28-939a-6bd76a0c51b9

****

"Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson näkee Suomessa 1930-luvun merkit: ”Herätyskello meille kaikille – Emme saa ottaa edes demokratiaa itsestäänselvyytenä”

****

Tarvitseeko kovinkaan monimutkaisesti miettiä miten hyvä-veli toimii asuntojen ryöstövuokra ruletissa. Niin työntekijöiden "edustajat" kuin työnantajien edustajat omistavat samoja osakketa -> ja päättävät hallituksissa. Työnanantajaliitot ja työntekijäjärjestöt ovat omistajuuksineen naimisissa, ei siis ihme että palkat laskee ja vuokrat nousee, kumpikin osapuoli pitää huolen että käyrä sijoitukselle on ylöspäin. Hiljaa mielessään voi miettiä mikä on nykyisen ammattiyhdistysliikkeen funktio ? Onko AY-liike muuttamamassa kokonaan Etelärantaan, kuin sitä ei enää tunnista työntekijöiden edustajaksi. AY-liike käyttää ääntään näennäisesti -> silloin kuin sen on pakko, mm viimeksi rautatientorilla, sen on pakko välillä näyttää nenäänsä, kuin kukaan ei tunnista sitä muuten työntekijöiden "EDUSTAJAKSI".

Kuin liitoilla /puoluella on omistajuuksia puoleen ja toiseen, on kaikki puolueet tavalla tai toisella naimisissa keskenään, tällöin yksikään puolue ei ole täysin työntekijän / kansalaisten etuja ajamassa. Päätökset junaillaan niin, että se näyttää edes yrittämiseltä "MUTTA EMME VOINEET MITÄÄN", sontaa tuli niskaan. Tosin kaikki hallituspuolueissa istuvat olivat sontavuoren takana ja myöskin oppositio osaltaan kuin ei tehnyt mitään. mm lakko ym, kenoja on jos niitä halutaan käyttää.

Suomessa ei ole yhtäkään puoluetta joka ajaisi kansalaisten asioita oikeasti,varsinkaan vähävaraisten, nuorten tai eläkeläisten, kuin siten ettei tilanne ajaudu välittömään kapinaan. Vähävaraiset pidetään siten rahoissa että saavat muutaman kaljan päivässä, näin voidaan olettaa ryöstöt pysyy kurissa, tosin kaupoista lähtee kuorma-autollinen  tavaraa päivittän kassan ohi. Mutta onko ed. väliä kuin 40% tuotetusta ruuasta menee muutenkin roskiin. Hyvin menee mutta menköön,palkat alas,leikkurit sosiaaliturviin,vanhuksilta vaipat pois,vuokrat ylos ja lisää "mamuja" näillä mennään.« Viimeksi muokattu: Helmikuu 21, 2020, 08:21:13 ip kirjoittanut VD.com »