Kirjoittaja Aihe: Jos ihmettelee miten maailma tai politiikka on niin sairasta.....  (Luettu 2675 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3718
Jos ihmettelee miten maailma tai politiikka on niin sairasta, on hyvä lukea muutama kirja.Alla olevilla kirjoilla pääsee hyvään alkuun "maailman menosta".

Aarresaaret - Miehet jotka ryöstivät maailman

Likainen raha, veroparatiisit ja offshore-järjestelmä - rumin ja salatuin luku globaalin talousjärjestelmän historiassa. Tämä kirja paljastaa sen, mistä taloustieteen oppikirjat eivät kerro.
- Varakkaiden yksityishenkilöiden varoja on piilotettu offshore-talletuksiin yli 10 biljoonan - kymmenentuhannen miljardin - dollarin arvosta.

- Veroparatiisit ovat tärkein yksittäinen syy sille, miksi köyhät ihmiset ja maat pysyvät köyhinä ja demokratiat heikkenevät.

- Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat maailman kaksi tärkeintä veroparatiisia.

Veroparatiisit ovat nyt globaalin talouden ytimessä. Yli puolet maailmankaupasta ja suurin osa rahoituslaitosten rahaliikenteestä kulkee veroparatiisien kautta. Jokaista kehitysmaiden saamaa tukidollaria kohti kymmenen dollaria virtaa laittomasti ulos, enimmäkseen veroparatiiseihin. Suuryritykset pitävät yhä suuremman osan varallisuudestaan veroparatiiseissa, ja pankit ovat niiden ylivoimaisesti suurimpia hyväksikäyttäjiä.

Veroparatiisit ovat 1970-luvulta alkaen olleet keskeisesti mukana lähes kaikissa suurissa talousskandaaleissa ja jokaisessa finanssikriisissä, mukaan lukien viimeisimmässä maailmanlaajuisessa talouskriisissä.

Aarresaaret piirtää älykkäään ja tiiviiin kuvan monimutkaisesta maailmanlaajuisesta finanssialasta helposti luettavassa muodossa.

Aarresaaret oli Britannian Amazon-verkkokirjakaupan myydyin taloustietokirja tammikuussa 2011.

Aarresaaret mediassa:
"Puolet maailmankaupasta kulkee veroparatiisien kautta." Yle 18.10.2011
"Veroparatiisit ovat osa Kreikka-ongelmaa." Talous-Sanomat 18.10.2011
 Veroparatiisit kukkivat, myrkytys jäi kesken. Talouselämä 18.10.2011
Tarjolla on veronkiertoa, salaisuutta ja lainsuojaa - "Eivät asukkaille". Demari 18.10.2011
Suurimpia veroparatiiseja ovat OECD-maat. Kansan Uutiset 18.10.2011
Nicholas Shaxsonin aarresaaret eivät ole sadusta. Nora exlibris 18.10.2011


***


Terveys kaupan

Köyhällä ei ole varaa sairastaa. Yksittäisille sairauksille jaetaan rahaa, mutta kehitysmaiden peruspalvelujen tueksi sitä ei tahdo riittää. Onko maailma valmis jättämään terveyspolitiikan Gates-säätiön kaltaisille hyväntekeväisyyskapitalisteille?

Pamfletti erittelee, miten terveydestä on tullut markkinatavaraa, miksi kauppa- ja investointisopimuksia tulee terveyspolitiikan kannalta arvioida kriittisesti, ja miten kansainvälisen terveyspolitiikan suuntaa voidaan muuttaa.

Terveysuhat eivät kunnioita valtioiden rajoja, minkä viime vuosien influenssapandemiat ovat konkreettisesti osoittaneet. Huono terveydenhuolto maapallon toisella laidalla voi uhata suomalaisten perusturvaa, joten kansainvälistä terveyssolidaarisuutta voi perustella myös itsekkäillä syillä. Kyse on meidän kaikkien yhteisestä edusta. Pamfletti on toteutettu yhteistyössä Kepan kanssa.

Terveys kaupan mediassa:

Sairasta kauppaa terveydellä, Kansan Uutiset 4.6.2011
Terveysturisti lentää lääkäriin, Ylioppilaslehti 15.9.2011
Köyhällä ei ole varaa sairastaa, Varastoduunarit/Tiedonantaja 31.5.2011
Outi Hakkaraisen artikkeli "Terveys, kauppa ja kehitysyhteistyö: sairasta menoa", Kepa 13.6.2011


***


Eurokriisin anatomia

Kun tulevaisuuden ennakointi perustuu luuloon, talouden pyörremyrskyt tulevat pakostakin yllätyksenä. Globaali rahoituskriisi 2008-2009 ja sitä seurannut Euroopan velkakriisi äimistytti paitsi tavalliset kansalaiset myös useimmat niin sanotut asiantuntijat. Professori Heikki Patomäki kertoo miksi - ja ehdottaa miten valmistautua paremmin tulevaan.

Eurokriisin anatomia on ensimmäinen yleistajuinen selvitys, joka purkaa huolellisesti auki Euroopan velkakriisin historian ja todelliset syyt. Patomäki analysoi tarkkaan ristiriitaisen ja hauraan talous- ja rahaliiton EMUn valuviat. Mitä vaikutuksia on virallisilla uudistusehdotuksilla? Pitäisikö Suomen jättäytyä niiden ulkopuolelle? Auttaisiko eurooppalainen liittovaltio? Mitä pitäisi päätellä siitä, että EMU on kietoutunut osaksi finanssialan maailmanvaltaa?

Peruuttamattomasti yhteen kutoutuneessa maailmassa tarvitsemme kykyä ymmärtää historiallisesti kehittyviä ja nopeasti muuttuvia kokonaisuuksia, joiden osia me itse olemme. Eurokriisin anatomia huipentuu visioon demokraattisesta globaalikeynesiläisyydestä.

Eurokriisin anatomia mediassa:
MTV:n Seitsemän uutiset 15.2.
A-studio 15.2.
Ykkösen aamu-tv
Vihreä Lanka 15.2.


***


Tulosvaroitus

Miten kirjanpito auttaa nälkäänäkeviä? Miksi kestävyysvajetta ei ole? Mitä Nokian tukiaisille pitäisi tehdä? Tulosvaroitus osoittaa, että suomalaiselle yhden totuuden talousajattelulle on vaihtoehtoja.
Vuonna 2007 kirjoittajat kyllästyivät maamme talousjournalismin tilaan ja ryhtyivät itse talousjournalisteiksi. Teos on kokoelma heidän parhaita Voima-lehdessä ja Kansan Uutisissa ilmestyneitä kolumnejaan sekä uusia tekstejä. Niiden johtoajatuksena on pikemmin globaali solidaarisuus kuin kilpailukyky.

Teppo Eskelinen on yhteiskuntatieteiden tohtori ja filosofi, joka on julkaissut useita talousaiheisia kirjoja. YTM Matti Ylönen on journalisti ja tietokirjailija, joka on aiemmin toiminut lobbarina Kehitysyhteistyön palvelukeskuksessa.


***


Mahti kukkarossa - Johdatus Maailmanpankkiin ja IMF:ään

Uusin talouskriisi toi Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) lainaohjelmat Eurooppaan ja ajoi Maailmanpankin laajentamaan lainoitustaan eri puolilla maailmaa. Suomessa näiden kahden keskeisen maailmanjärjestön toimintaa ja taustoja tunnetaan kuitenkin vielä harmillisen heikosti.

Mahti kukkarossa on ensimmäinen suomeksi julkaistu kattava tietokirja IMF:stä ja Maailmanpankista, joiden raportit, ideat ja toiminta ovat muovanneet monin tavoin myös suomalaista talousajattelua. Tarve laajemmalle esitykselle on ilmeinen etenkin kun molemmat järjestöt ovat olleet viime vuosina murrosvaiheessa. Maailmanpolitiikka on muuttunut moninapaisemmaksi ja monet päällekkäiset kriisit - ruokakriisi, ilmastokriisi ja talouskriisi - ovat muuttaneet sen asialistaa.

Kirja kattaa paitsi Maailmanpankin ja IMF:n historian ja päätöksenteon tavat, myös ajankohtaiset Euroopan kriisilainaohjelmat ja Maailmanpankin nopeasti kasvavan rahoituksen yksityisen sektorin yrityksille.


***


Juutalainen ylivalta

David Duken yli miljoona kopiota myynyt ja yli kymmenelle kielelle käännetty kirja vihdoin Suomeksi.Tämä kirja haastaa lukijan. Sen sisältämä hämmästyttävä dokumentaarinen todistusaineisto asettaa jotkin kaikkein eniten hellimistämme uskomuksista kyseenalaisiksi.Mikäli kykenee parhaansa mukaan asettamaan sivuun ne ennakkoluulot, joita mahdollisesti tästä kyseisestä aiheesti löytyy, voi punnita tasapuolisemmin tämän kirjan ajatuksia ja todistusaineistoa. Mikäli todella pyrkii pitämään mielensä avoimena, saattaa yllättyä lukemastaan.


***


Occupy!

Rikkaimmalla yhdellä prosentilla menee tosi hyvin! Se saa kaiken hyödyn talouskasvusta, se omistaa poliitikot ja varallisuuden. Meillä muilla ei sitten menekään kovin hyvin.
Finanssimaailma  " Wall Street napanaan  " on rikkonut kaikkia sääntöjä ja romauttanut maailmantalouden. Silti se pelastetaan ja lihotetaan valtioiden rahoilla. On aika muuttaa tämä. On kyse 99 prosentista yhtä vastaan!

Syksyllä 2011 pieni mielenosoitusleiri Manhattanilla räjähti maailmanlaajuiseksi kansanliikkeeksi. Kipinöitä lisäsivät poliisin väkivaltaiset ylilyönnit. Occupy! kerää yhteen adrenaliinia räiskyvät todistukset Occupy Wall Street -liikkeen alkuhetkistä ja syvälliset puheenvuorot liikkeen laajasta merkityksestä. Kirjan toimittajat ja kirjoittajat ovat maailman johtavia radikaaleja ajattelijoita, muiden muassa Slavoj ?i?ek, Angela Davis ja Judith Butler.

Kirjan ovat toimittaneet Carla Blumenkranz, Keith Gessen, Mark Greif, Sarah Leonard, Sarah Resnick, Nikil Saval, Eli Schmitt & Astra Taylor.

Suomentajat ja kirjoittajat: Otto Bruun, Teppo Eskelinen, Arja Gothoni, Olli-Pekka Haavisto, Mikko Helminen, Marko Juutinen, Leona Kotilainen, Sakari Laurila, Eeva Luhtakallio, Erkki Perälä, Pekka Ristelä, Mikko Silvenoinen, Maippi Tapanainen, Tero Toivanen, Tere VadÖ©n & Marissa Varmavuori.


***


Taloutta työväelle - Markkinaliberalismin myyttejä murtamassa

Nykyinen kapitalismi ei pysty lunastamaan lupauksiaan. Taloutta vaivaavat toistuvat ja rajut taantumat, krooninen työttömyys sekä eriarvoisuuden kasvu. Siksi tarvitaan uusia näköaloja.

Taloutta työväelle haastaa markkinaliberalismin myytit. Ennen globaalia talouskriisiä korostettiin, että rahoitusmarkkinat toimivat tehokkaasti mahdollisimman vähän säädeltyinä. Väitettiin, että työttömyyden syy löytyy joustamattomista työehdoista, ja että tuloerojen kasvu on merkki dynaamisesta taloudesta. Kriisin jatkuessa, on todettava ettei juuri mikään ei ole muuttunut. Valtioiden vyönkiristys on jyrännyt elvytyslinjan eikä rahoitusmarkkinoiden säätelyssäkään ole päästy pitkälle. Alaspäin joustavat työehdot nähdään ratkaisuna massatyöttömyyteen.

Kirjassa etsitään vaihtoehtoa markkinaliberaalille talousmallille John Maynardin Keynesin sekä hänen teoreettisen työnsä jatkajien ajatuksista. Erityisen huomion saavat jälkikeynesiläiset ajattelijat. Jälkikeynesiläisyys tarjoaa vankan teoriaperustan nykyisen talouspolitiikan ja -ajattelun haastamiseen  " sekä uudelleensuuntaamiseen palvelemaan kansalaisten laajan enemmistön yhteistä hyvää. Se lähtee siitä, että epävakaus, työttömyys ja krooninen eriarvoisuus ovat laissez faire -kapitalismin toistuvia, mutta korjattavissa olevia piirteitä. Globaalit rahoitusmarkkinat tulisi jälleen valjastaa reaalitalouden palvelukseen, julkisen vallan olisi otettava vastuu riittävästä investointiasteesta ja palkansaajien olisi saatava entistä suurempi osa kasvun hedelmistä.


***


Palkka työstä - Ay-liike ja edunvalvonnan uudet muodot

Kansainvälisessä poliittisessa keskustelussa Suomi on esimerkkinä maasta, jossa ay-liikkeen, työantajien ja valtiovallan luottamuksellinen vuorovaikutus on edistänyt taloudellista kasvua, työllisyyttä ja sosiaalista yhtenäisyyttä. Tämä monitieteellinen teos tarkastelee ay-liikkeen edunvalvonnan strategioita, toimintaa ja vaikutusvaltaa globaalin aikakauden Suomessa.

Työpaikkojen siirtyminen ulkomaille, ulkoistaminen ja alihankinta vaikuttavat ay-liikkeen toimintaedellytyksiin. Määräaikaiset työsuhteet, vuokratyövoiman käyttö ja maahanmuutto rapauttavat vanhaa järjestäytymistä. Kirja käsitelee erilaisten palkkasopimusten vaikutusta Suomen kilpailukykyyn, paikallista sopimista ja luottamusmiesten muuttunutta asemaa, ammattiliittojen yhdistymistä, median tapoja käsitellä lakkoja ja työtaisteluja, ay-liikkeen roolia lainvalmistelussa ja ay-liikkeen arvostuksen kehitystä.

Kirjan keskeinen tarkastelun kohde on ay-liike, mutta samalla teos piirtää kuvaa myös muista työmarkkinaosapuolista, elinkeinoelämästä ja valtiovallasta, muuttuneesta työelämästä ja työmarkkinapolitiikasta. Kirjan kirjoittajat ovat suomalaisia eturivin ay-liikkeen tutkijoita.

Kirjan ovat toimittaneet sosiologi, VTT Mika Helander ja
viestinnän tutkija, dosentti Mats Nylund.


***


Ja lopuksi kirja, jonka sisältö pitäisi olla itsestäänselvyys jokaiselle työntekijälle. Ennen oli, mutta nykyään työntekijät ovat niin vieraantuneet oman parhaansa ymmärtämisestä, ettei sitä voi kukaan käsittää.


***


Työtaisteluopas

Mikä on työtaistelu ja miten se järjestetään? Mitä taktiikoita ja tekniikoita kannattaa käyttää? Mitä saa tehdä ja mitä ei?

Käytännön opasta työtaisteluista ei ole pitkään aikaan ollut saatavilla.

Ammattiliittojen työtaistelutilanteissa käytetään tilannekohtaisia lakko-ohjeita, jotka usein ovat vain luetteloita työntekijöille kuuluvista eduista lakon aikana. Lakko-oikeus on myös EU-Suomessa jatkuvan uhan alla.

Työtaisteluopas kertoo työtaisteluoikeudesta työntekijöiden kannalta. Miten työtaisteluvapaus on määritelty Suomen perustuslaissa ja muussa lainsäädännössä?

Kirja antaa käytännöllistä tietoa työtaistelua koskevasta lainsäädännöstä ja opastaa, miten järjestää työtaistelu tehokkaasti. Teoksessa käydään läpi työtaistelun eri lajit ja niihin soveltuvat taktiikat.

Opas on tarkoitettu etenkin ammattiyhdistysten aktivisteille ja luottamusmiehille.

Se sopii oppikirjaksi esimerkiksi ammattiosastoille, mutta on kätevä opus kaikille työntekijöille.

Hölttä Kalevi


***

Mukavia lukuhetkiä


VD« Viimeksi muokattu: Lokakuu 17, 2013, 05:37:44 ap kirjoittanut VD.com »