Kirjoittaja Aihe: Noin 70 vuotta sitten fasistit yrittivät vallata Moskovan.  (Luettu 1958 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3717
Noin 70 vuotta sitten fasistit yrittivät vallata Moskovan.
« : Joulukuu 31, 2011, 08:36:55 ip »
Noin 70 vuotta sitten fasistit yrittivät vallata Moskovan.Noin 70 vuotta sitten fasistit yrittivät vallata Moskovan. Hyökättyään kesällä 1941 Neuvostoliittoon neuvostojoukot joutuivat ensin suuria tappioita kärsien perääntymään Hitlerin motorisoitujen ja hyvin varustettujen joukkojen takaa-ajamina. Mutta puna-armeija perääntyi taistellen ja pidätteli vihollista tuottaen sille ajoittain raskaita tappioita. Vähäksi aikaa fasistiarmeijat kyettiin pysäyttämään Valko-Venäjän itäosaan. Syksyllä 1941 fasistiarmeijat pysäytettiin ensimmäisen kerran pidemmäksi aikaa Smolenskin linjalle. Tämä aiheutti Hitlerin esikunnassa suurta paniikkia. Saksalaiset keskeyttivät hyökkäyksensä Moskovaan ja siirsivät sieltä joukkojaan Ukrainaan Kiovan valtaukseen. Sotatoimet Moskovan valtaamiseksi aloitettiin uudelleen syys- lokakuun vaihteessa ja Moskovan suunnalle fasistit siirsivät joukkoja Ukrainan ja Leningradin rintamilta. Kuukauden kestäneiden taistelujen aikana neuvostojoukot perääntyivät taistellen, kärsivät suuria tappioita, mutta tuottivat myös Hitlerin armeijoille yhä raskaampia tappioita. Kuukausien taistelujen aikana fasistit kykenivät etenemään noin 200 kilometriä. Mutta sitten heidän voimansa ehtyivät ja neuvostojoukot pysäyttivät heidän etenemisensä. Pohjoisesta käsin fasistit pääsivät aika lähelle Moskovaa, mutta etelässä he eivät kyenneet valtaamaan mm. tärkeää Tulan kaupunkia.

Taisteluissa syntyi marraskuun alussa pieni tauko ja sinä aikana myös neuvostojoukot saivat vahvistuksia selustassa muodostetuista reserveistä. Saksalaiset aloittivat uuden hyökkäyksen 15.11.1941 kaikilla rintamilla kohti Moskovaa ja pyrkivät tappioista välittämättä murtamaan neuvostojoukkojen puolustuksen. Mutta he olivat arvioineet voimansa väärin. Monissa kohdin saksalaiset saivat aikaan läpimurron, mutta neuvostojoukkojen porrastettu puolustus kykeni paikkaamaan syntyneet aukot. Monissa paikoissa rintama taipui kaarelle, mutta Moskovan puolustus kesti. Joulukuun alkupäivinä fasistien voimat loppuivat uudelleen ja he joutuivat lopettamaan hyökkäyksensä alkaen kaivautua asemiin. Mutta jo lokakuun lopussa saksalaisten ensimmäisen hyökkäysyrityksen tyrehdyttyä puna-armeijan sodanjohto alkoi suunnitella vastahyökkäystä. Vastahyökkäys valmisteltiin marraskuun taistelujen aikana todella vaikeissa olosuhteissa. Neuvostoliiton asetuotanto Volgan takana toimi koko ajan ja sitä kehitettiin. Rintama sai uusia aseita ja reservejä. Vastahyökkäys ajoitettiin juuri siihen vaiheeseen, kun saksalaiset joutuivat pysäyttämään hyökkäyksensä, mutta eivät ehtineet kaivautua asemiin 4.-5.12.1941. Ja oli Hitlerin sodanjohdolle (ja myös liittolaisen Suomen sodanjohdolle) todella suuri järkytys, kun ilman operatiivista taukoa, juuri sillä hetkellä, kun saksalaiset joutuivat pysäyttämään hyökkäyksensä, neuvostojoukot oikein ajoitettuna kaikilla rintamilla aloittivat vastahyökkäyksen.
Vastahyökkäys eteni suunnitelmien mukaisesti ja tammikuun alkuun mennessä saksalaisia oli työnnetty 100-250 km länteen. Näissä Moskovan taisteluissa natsit menettivät 500000 sotilastaan kaatuneina, 1300 panssarivaunua ja 2500 tykkiä. Moskovaa eivät natsit tämän jälkeen yrittäneet vallata.

Todelliset asiantuntijat tiesivät silloin, että saksalaiset eivät kykene voittamaan sotaa. He olivat laskeneet totaalisesti väärin. Kolmessa kuukaudessa tuli edetä linjalle Arkangeli-Volga. Mutta he eivät kyenneet suoriutumaan ainoastakaan strategisesta tavoitteestaan. Vaikka neuvostojoukot olivat sodan alussa alakynnessä, saksalaisilla ei ollut millään painopistesuunnalla (Leningrad-Moskova-Ukraina) sellaisia voimia, että he olisivat suoriutuneet asettamastaan tavoitteesta, vaan joutuivat siirtämään muilta rintamilta voimia tehtävän suorittamiseksi yhdellä painopistesuunnalla. Ukrainan valtaaminen saatiin päätökseen siirtämällä voimia Moskovan rintamalta. Leningradin valtaamiseen voimat eivät riittäneet ja Moskovan valtausta voitiin yrittää vasta kun siirrettiin lisävoimia Leningradista ja Ukrainasta, jolloin sotatoimet mm. Leningradin alueella jouduttiin pysäyttämään. Sota kesti Moskovan jälkeen vielä 3,5 vuotta, mutta aloite alkoi hiljalleen siirtyä puna-armeijalle.


Lue lisää Kansan ääni 6/2010, sivu 12

uusi KANSNÄÄNI luettavissa

http://www.kansanaani.net

KOMINFORM
http://www.kominform.euVD

« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 04, 2014, 06:01:03 ip kirjoittanut VD.com »