Kirjoittaja Aihe: Vuokratyötä Mosambikissä ja ihmisarvoista työtä Pacificossa.  (Luettu 2343 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3718
Vuokratyötä Mosambikissä ja ihmisarvoista työtä Pacificossa.Mosambikin muuttuva työelämä - suuntana vuokratyö vai ihmisarvoinen työ?

Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan vuokratyövoimailmiöstä Suomessa, Mosambikissa ja maailmalla torstaina 6.10.2011 klo 13.00-15.00 Kulttuurikeskus Caisassa, Vuorikatu 14, Kaisaniemi, Helsinki

Työvoiman vuokraus maailmanlaajuisena ilmiönä on yksi painavimmista tekijöistä, jotka vaikuttavat työehtojen yleiseen heikentymiseen joka puolella maailmaa sekä epävarmuuden ja köyhyyden lisääntymiseen etenkin kehitysmaissa. Vuokratyösuhteet ovat yleensä lyhytkestoisia ja epävarmoja pienipalkkaisia töitä surkein työehdoin. Tämä muutos jakaa työvoiman entistä pienempään joukkoon suorassa työsuhteessa olevia ja entistä suurempaan joukkoon pätkäsuhteissa työskenteleviä vuokratyöläisiä. Se on yksi suurimmista uhkista tarkasteltaessa työelämän perusoikeuksien toteutumista ja ihmisarvoisten työehtojen puolustamista. Ilmiö on ajankohtainen myös Suomessa.

Mosambikin SINTIQUIAF (kansallinen kemian-, grafiikan- ja tekstiilialojen liitto) on räväkästi puuttunut maassaan melko uuteen vuokratyövoimailmiöön. SINTIQUIAF on onnistunut saamaan vuokratyöläisiä jäsenikseen, parantamaan työsuojelua ja muita työehtoja sekä neuvottelemaan sadoista entisistä vuokratyösuhteista pysyviä. Työehtosopimustoiminnan ulottaminen koskemaan myös vuokratyövoimaa parantaa merkittävästi tämän kasvavan työntekijäryhmän työehtoja; tästä on jo melko lyhyelläkin aikavälillä useita konkreettisia esimerkkejä.

Paneelikeskustelun osallistujat:

Matti Koskinen, kv.asioiden päällikkö, Ammattiliitto Pro

Nina Laine-Tuominen, kv.sihteeri, Teollisuusalojen Ammattiliitto Team

Tarja Valtonen, Afrikan ohjelmasuunnittelija, SASK

Tilaisuuden järjestävät Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus sekä Suomi-Mosambik- seura osana Mosambikin kulttuuriviikkoja.


Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

http://www.sask.fi/

http://www.mosambikseura.fi/

http://caisa.fi


KOMINFORM
http://www.kominform.eu

VD