Kirjoittaja Aihe: Tammikuun kihlaus ja satiaiset: Mitä presidentti jätti sanomatta Jyväskylässä.  (Luettu 3244 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3717
Tammikuun kihlaus ja satiaiset: Mitä presidentti jätti sanomatta Jyväskylässä.


"SDP oli ainoa sosialidemokraattinen Puolue maailmassa, joka oli liitossa Hitlerin kanssa."
kuva VD


  Luokkasodassa Väinö Tannerin johtama oikeistoryhmä antoi 16.4.julistuksen, jossa sanouduttiin irti puolueen ennen kansalaissotaa edeltävästä linjasta ja kehotettiin työläisiä omaksumaan "länsimaisten sosialidemokraattien" linja. Tätä julistusta levitettiin mm. Helsinkiin saksalaisesta lentokoneesta.

  Luokkasodan jälkeen SAJ onnistui palauttamaan toimintaoikeutensa ja jäsenmäärä oli v. 1928 jo 90000. Vaikka SDP oli SAJ:ssa vähemmistönä, vaativat he SAJ:n johtoa itselleen. Yhtenäisyyden vuoksi annettiin SDP:lle 1/3 SAJ:n johtopaikoista. Vuoden 1926 hallituskriisissä syntyi SDP:n vähemmistöhallitus, joka yritti kaikin tavoin hillitä työläisten etutaistelua lamauttaen mm. paperityöläisten palkkataistelun. V. 1927 pääministeri Tanner ja sotaministeri Heinonen ottivat vastaan suojeluskuntien ohimarssin ja aloitettiin kommunistien vangitsemiset. Vuoden 1929 SAJ:n edustajakokouksessa SDP jäi vähemmistöön äänin 109-28. Tämän johdosta se muodosti 1930 Suomen Ammattiyhdistysten keskusliiton (SAK) samalla kun SAJ:n toiminta fasistien avustuksella lakkautettiin.

  Työnantajat eivät palkinneet SDP:n petosta. 30-luvun fasistihyökkäys johti työehtojen huonontamiseen. Vuonna 1933 SAK:ssa oli alle 20000 jäsentä, kun SAJ:n jäsenmäärä ennen hajotusta ylsi lähelle 100000. Lapuanliikkeen hyökkäyksestä toivuttiin ja työtä kehitettiin työttömien ja hätäaputyöläisten parissa. Sitten kommunistit arvioivat tilanteen uudelleen ja kehottivat v. 1933 työläisiä liittymään SAK:n piiriin ja välittömästi sen toiminta alkoi elpyä. SAK:n jäsenmäärä kasvoi v. 1936 lähelle 80000.

  Sodan alla 23.1.1940 työnantajat ja SAK:n oikeistojohto tunnustivat toisensa "neuvottelukumppaneiksi".  Tämä oli se sopimus, jota äsken 24.1.2011 Presidentin voimin juhlittiin. Silloin kyse oli riistosopimuksesta, jonka tuloksena SDP:n oikeistojohto ja suojeluskuntien johtajat helmikuussa 1940 sopivat SAK:n jäsenten liittymisestä suojeluskuntiin ja hyväksyivät yhteisen sotapolitiikan. Tämä asia jäi presidentiltä Jyväskylässä sanomatta. Tämä "kihlaus" ei saanut työläisten kannatusta, koska suojeluskunnat tunnettiin työläisten keskuudessa lakonmurtajina. Tämän sopimuksen johdosta SAK:n jäsenmäärä tippui alle 50000. Ö,,skettäin lehdet mainostivat "tammikuun kihlausta" sillä, että näin SAK ja STK tunnustivat toisensa tasavertaisiksi neuvottelukumppaneiksi. Todellisuudessa oikeiden neuvottelujen aika tuli vasta sitten, kun Neuvostoliitto löi fasismin ja kommunistit pääsivät mukaan julkiseen toimintaan. Vuonna 1940 joukko demarijohtajia osallistui myös Suomen Aseveliliiton ja työläisiä vastaan kohdistetun urkintajärjestön, Suomen Aseveljien työjärjestön (satiaiset) toimintaan. Siksi ei pidä ihmetellä sitä, miksi SDP oli ainoa sosialidemokraattinen Puolue maailmassa, joka oli liitossa Hitlerin kanssa.

 KÖ,,/HM


Kansan ääni 1/2011KOMINFORM

http://www.kominform.eu/


VD

« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 08, 2011, 07:34:42 ap kirjoittanut VD.com »