Kirjoittaja Aihe: Väkivaltaa ja kontrollia: Ulkomaisia työntekijöitä riistetään  (Luettu 2263 kertaa)

Varastolainen

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 67
Suomessa harjoitetaan aktiivisesti työperäistä ihmiskauppaa, selviää Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin, HEUNI:n, raportista.

Ulkomaisen työvoiman käyttö Suomessa on lisääntynyt viime vuosina. Samaan aikaan ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttötapausten määrä on kasvanut. Työperäisestä ihmiskaupasta ei ole kuitenkaan toistaiseksi annettu yhtäkään tuomiota.

Vakavimmat ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttötapaukset ovat ihmiskauppaa, mutta viranomaiset eivät tunnista ihmiskauppaa. Ihmiskauppatapauksissa työntekijän työn lisäksi saatetaan kontrolloida hänen vapaa-aikaansa. Uhrilla ei siten ole mahdollisuutta lähteä työstä.

Tutkimuksen mukaan viranomaisten ja auttajatahojen tietoon tulee vuosittain kymmeniä ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttötapauksia. Vakavimmat tapaukset ovat ravintola-, rakennus- ja puutarha-aloilla.

Velkavankeuden kahleissa

Hyväksikäyttäjät ovat sekä syntyperältään suomalaisia että ulkomaalaistaustaisia. Työntekijöillä teetetään pitkää päivää, heille maksetaan alhaista palkkaa, eivätkä he saa heille kuuluvia lisiä ja ylityökorvauksia.

Uhreja tai heidän perheitään on voitu uhkailla tai painostaa, ja myös suoranaista väkivaltaa on esiintynyt. Asumisen olosuhteet ovat usein huonot. Työnantajat ovat joissain tapauksissa ottaneet työntekijöiden passit tai pankkikortit haltuunsa. Uhrit saattavat olla velkaantuneita jo tullessaan Suomeen. Näistä syistä henkilöt joutuvat tekemään töitä ehdoilla millä hyvänsä.

Uhrit hakevat harvoin itse apua ja siksi tapaukset jäävät piiloon. Tapausten rikostutkinta on vaikeaa ja tuomitut rangaistukset alhaisia.

Työperäistä ihmiskauppaa ei Suomessa ole aikaisemmin tutkittu tässä laajuudessa. HEUNI:n tutkimus kattaa vuodet 2004-2010. Aineisto koostuu asiantuntija- ja uhrihaastatteluista, tuomioistuinten päätöksistä, esitutkintapöytäkirjoista, lehtiartikkeleista ja muusta media-aineistosta.

Tutkimus on tehty Euroopan komission Prevention of and Fight against Crime -ohjelman tuella.
LÖ,,HDE:VERKKOUUTISET
http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=47914:vaekivaltaa-ja-kontrollia-ulkomaisia-tyoentekijoeitae-riistetaeaen&catid=8:kotimaa-paeaeuutinen-&Itemid=31

Iskiasvaivainen

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 116
Vs: Väkivaltaa ja kontrollia: Ulkomaisia työntekijöitä riistetään
« Vastaus #1 : Helmikuu 28, 2011, 10:05:22 ip »
Yksi esimerkki venäläisistä, jotka tulevat Suomeen töihin erääseen yritykseen.
Täytyy maksaa 1000 euroa kynnysrahaa, niin pääsee nopeasti töihin Suomeen. Sen jälkeen maksat vielä 100 euroa/kk saamastasi työpaikasta. Yhdelle värvääjälle, joka elää tällä hetkellä "herroiksi", vaikka onkin nainen. Tässä vain yksi esimerkki.