Kirjoittaja Aihe: Onko Suomessa elintarvikehygieniaa lainkaan?  (Luettu 3776 kertaa)

VD.com

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 3718
Onko Suomessa elintarvikehygieniaa lainkaan?
« : Tammikuu 26, 2011, 02:22:09 ip »
Onko Suomessa elintarvikehygieniaa lainkaan?

Vaikka suurin osa supervarastojen elintarvekeräilijöistä tarvitsi hygieniapassin, niin silti niitä todellisuudessa on vain ani harvalla.

Tuko Logistics Oy Kerava ja Inex Partners Oy Espoo Kilo, nämä edellä mainitut varastot työntävät moniin kauppoihin elintarvikkeet.

Mutta mutta¦

Palaute laatikkoon ropissutta.

meillä elintarvikkeita keräilevät ihmiset vaihtuvat niin nopeasti, ettei hygieniapassia ehdi saada.

ei liiemmin ole, kuin muutamalla laaduntarkkailijalla kyseinen hygieniapassi. 

harvoin töihin kutsuttavalle ja kesätyöntekijöille passia hankitaan, koska sen saaminen kestää ja maksaa.


Joten suomalaiset saavat syödä monikansallisten ihmisten keräämiä hedelmiä / elintarvikkeita Prismoissa, Siwoissa, valintataloissa ym., joissa osa elintarvikkeista on keräilty hanskoilla tai sitten ilman hanskoja passilla ja ilman passia.


Kuvan lähde: Lukijan lähettämä kuva
 
Kuvassa tuotteet matkalla asiakkaalle 16 tammikuuta 2009 Tukon ovelta. Samankaltaisia kuvia on lähetetty meille satakunta. Osassa on lastenruuat linnunkakassa, ja muuta törkyä, jotka ovat menossa asiakkaalle.

Jos kuviteltaisiin että jokainen supervarasto hankkisi hygieniapassin kaikille sellaisille ihmiselle, jotka sitä välttämättä tarvitsisi, niin Keskolle se olisi halvinta ja kannattavinta.

Miksi Keskolle?

Kesko on tällä hetkellä näistä kolmesta varastosta ehdottomasti paras. Ei pelkästään urakan osalta, vaan myös henkilöstö asioissa, joten järkyttävää vaihtuvuutta ei ole.

Sen sijaan Tuko ja Inex jatkavat perinteistä ruoska linjaansa työntekijöille, eli ihmisiä menee ja tulee kuin juna-asemalla ruuhka-aikana.

Kesko saa helposti asiat kuntoon (ellei ole jo), mutta Tukolla ja Inexsillä tulee olemaan todella vaikeata.

Yhtiöiden onneksi yhtiöitä ei tarkasta kukaan ei liioin välitä, joten homma jatkuu ja jatkuu.

***
Hygieniapassi käytännössä

Hygieniapassin tarkoitus on lisätä yleisen hygieniasairauksien jäljittävyyttä sekä varmistaa elintarviketeollisuudessa työskentelevien ihmisten perustiedot hygieniasta. Tällä pyritään vähentämään hygienian puutteesta, vääristä työskentelytavoista ja menetelmistä aiheutuvia tartuntatauteja.

Valvonta

Vaikka hygieniapassi vaaditaankin elintarvikelain mukaisesti käytännössä jokaisella alalla missä käsitellään, valmistetaan ja/tai tarjoillaan pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, niin silti passin varsinaista valvontaa tai valvontajärjestelmää ei käytännössä ole. Valvonta tapahtuukin taannehtivasti, eli jos tartuntatauti ilmenee, voidaan jäljilttää oliko työntekijöillä hygieniapassia vai ei ja sen jälkeen oliko hygieniassa tai ruoanvalmistuksessa puutteita. Passin puuttuminen tai voimassa oleminen selkeyttää lainsäädännöllisesti vastuukysymyksiä.

Hygieniapassin koe

Elintarvikeviraston testijärjestelmään kuuluu sähköinen kysymyspankki, jossa on yli 1000 kysymystä elintarvikehygienian alueelta. Järjestelmä arpoo jokaista testiä varten 40 kysymystä. Osaamistesti suoritetaan kirjallisesti joko suomen tai ruotsin kielellä. Osaamistesti koostuu 40:stä oikein/väärin väittämästä. Läpäistäkseen testin pisteitä on saatava vähintään 34/40. Vääristä vastauksista ei saa miinuspisteitä, joten kuudella väärällä vastauksella läpäisee vielä testin. Vastausaikaa on 45 minuuttia, ja testitilaisuudesta saa poistua 20 minuutin jälkeen testin alkamisesta. Osaamistesti suoritetaan osaamistestaajan valvonnassa itsenäisesti. Vastaukset tehdään lomakkeelle kuulakärkikynällä tai muulla sellaisella välineellä, joka takaa sen ettei tuloksia voi muuttaa jälkikäteen ja että lomakkeet voidaan arkistoida ohjeiden mukaan. Osaamistestaajan velvollisuus on varmistaa, että jokainen testin suorittaja saa mahdollisuuden rauhalliseen ja itsenäiseen vastaamiseen. Testiajan loputtua osaamistestaaja kerää testilomakkeet tarkistettavaksi ja arkistoitavaksi sekä käy läpi oikeat vastaukset.

Osaamistestaajilla on mahdollisuus järjestää ns. erityistilannetestejä myös muilla kuin suomen- tai ruotsinkielellä. Erityistilannetestejä varten osaamistestaajien on tehtävä Elintarviketurvallisuusvirastoon ilmoitus vähintään 7 päivää ennen aiottua testiajankohtaa. Tyypillisiä erityistilannetestejä ovat esimerkiksi englanninkieliset kirjalliset testit ja erikielille tulkatut testit. Erityistilannetestien järjestämistä varten osaamistestaajan on selvitettävä ilmoituksessaan kuinka hän huolehtii siitä, että testi suoritetaan ja arvioidaan Elintarviketurvallisuusviraston kriteerien mukaan. Tarkemmat ohjeet erityistilannetestien järjestämiseen saa kysymyspankista
Osaamistestiin osallistuvalla on oikeus valittaa testaajan toimintaan, testitilanteeseen tai testin tarkastamiseen liittyvistä epäkohdista Elintarviketurvallisuusvirastoon. Valitus on toimitettava Elintarviketurvallisuusvirastoon 30 vuorokauden kuluessa testitilanteesta tai testituloksen saamisesta
. Lähde: wikipedia

VD
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 01, 2011, 08:30:38 ap kirjoittanut VD.com »

mie vaan

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 285
Vs: Onko Suomessa elintarvikehygieniaa lainkaan?
« Vastaus #1 : Tammikuu 27, 2011, 03:07:52 ip »
Varasto siivotaan jos kuullaan että elintarvikeviranomaiset tulee käymään, eivätkä ne katsele kuin pääkäytävää pintapuoleisesti.


Iskiasvaivainen

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 116
Vs: Onko Suomessa elintarvikehygieniaa lainkaan?
« Vastaus #2 : Helmikuu 17, 2011, 02:56:41 ap »
Just, siivotaan näkyvät sotkut pois ja annetaan varisten jäädä rikkomaan tavaroita entiseen malliin. Hiiret ja rotat juoksee pitkin käytäviä. Kaupoissa tavaroita vastaanottavat tietävät kyllä ongelmat! Nykyisin on kuulemma enemmän myös flunssaisia ihmisiä räkimässä ja aivastelemassa työpaikoilla. Olikohan tuo INEXIN varastolla? Vaiko KESKON varastolla?

Silencer

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 16
Vs: Onko Suomessa elintarvikehygieniaa lainkaan?
« Vastaus #3 : Helmikuu 20, 2011, 09:16:32 ip »
Kiinnoistaiskohan tämmönen juttu ns. keltaista lehdistöä muutama kuva ko. paketeista mitkä on lintujen nokkimia/jätösten sotkemia?
Jätän kyllä itse ostamatta mehut yms. avopakkauksissa olevat tuotteet koska niistä ei tiedä onko kunnostus kasannut erän poistamalla lintujen nokkimat/paskomat!
Aika monihan ostaa tuon litran purkin ja juo suoraan purkista! Jospa tietäisivät................