Kirjoittaja Aihe: Pätkätöitä tehdään jo joka alalla  (Luettu 2015 kertaa)

mie vaan

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 285
Pätkätöitä tehdään jo joka alalla
« : Helmikuu 17, 2010, 07:48:54 ap »Pätkätöitä tehdään jo joka alalla

Pätkätyöt ovat tulleet jäädäkseen. Rakennusalalla syntynyt ilmiö riivaa nykyisin jo kaikkia ammattiryhmiä.

Joka seitsemäs suomalainen palkansaaja työskentelee määräaikaisessa työsuhteessa. Kun määräaikaisuuksia on useita, puhutaan pätkätyöläisyydestä. Pätkätöitä tekevien mielestä lyhyet työsuhteet ovat ongelmallisia, koska tulot ovat epävarmoja ja oman elämän suunnittelu hankalaa.

Työnantajien näkökulmasta määräaikaiset työsuhteet ovat keino varmistua siitä, että työntekijöille on maksettava palkkaa vain silloin, kun töitä todella on. Taustalla ovat siis kustannustehokkuus ja voiton maksimointi.

Työntekijän näkökulmasta pätkätyöläisyys taas tarkoittaa alituista epävarmuutta tuloista ja tulevaisuudesta. Pätkätyöläisiä voidaankin pitää monessa kohtaa yhteiskunnan väliinputoajina.

Monien perusasioiden hoitaminen vaikeutuu, jos on pätkätyöläinen

- Jos haluat tehdä osamaksusopimuksen tai hankit asuntoa tai yrität saada lainaa tai muuta niin olet aina epäilyttävä tapaus, luettelee esimerkkejä käytännön ongelmista STTK:n lakimies Heli Ahokas.

Määräaikainen työsopimus on laiton, jos työvoimantarve on jatkuva. Määräaikaisia työsopimuksia suosivat työnantajat ovat kuitenkin keksineet keinon kiertää lakia.

- Nyt kun meillä on alettu määräaikaisuuksia jo jonkin verran paheksua yhteiskunnassa, niin voidaan nähdä, että tätä määräaikaisongelmaa on ulkoistettu vuokratyöhön, alihankintatyöhön. Freelance-ammatinharjoittajistakin osa on sellaisia, joilla se ei ole vapaaehtoinen valinta vaan tapa tehdä edes jotakin töitä edes joskus, sanoo lakimies Heli Ahokas.

Pätkätöiden tekijät jäävät usein paitsi myös niistä eduista, joita vakituisessa työsuhteessa työskentelevät pitävät itsestäänselvyyksinä. Esimerkiksi palkallisesta kesälomasta pätkätyöläiset voivat vain haaveilla.

Lähde:MTV3
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/02/1058734
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 17, 2010, 07:50:33 ap kirjoittanut VD.com »