Kirjoittaja Aihe: Rauhan tultua tarvitaan rahaa (1943)  (Luettu 1520 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3718
Rauhan tultua tarvitaan rahaa (1943)
« : Marraskuu 24, 2009, 08:18:23 ap »
Rauhan tultua tarvitaan rahaa (1943)

"Niin epämääräisen tulevaisuuden peitossa kuin rauha edelleen onkin, askartelevat kuitenkin miltei jokaisen sotilaan ajatukset sen parissa. Sodan alussa me suhtauduimme rauhaan toisin kuin nykyisin. Silloin se oli mielestämme olotila, johon jälleen pian palattaisiin jatkamaan sodan hetkeksi keskeyttämää rauhallista elämän juoksua. Juuri kenenkään ei tarvinnut kohdistaa rauhan tuloon mitään erikoisia suunnitelmia. Vaistomaisesti ajateltiin, että elämä jatkuu taas sodan päätyttyä entiseen tapaan.

Mutta vähitellen ajatustapa muuttui. Entinen rauhanaikainen elämä jäi kauas menneisyyteen. Me puolustuslaitoksen riveissä palvelevat olille jo pitkän aikaa olleet poissa sen parista ja ennättäneet siitä vieraantua. Sota näytti jatkuvan loputtomasti ja rauha alkoi verhoutua kaukaiseen tulevaisuuteen. Siitä huolimatta rauha meidän ajatuksissamme kuitenkin sai yhä keskeisemmän luonteen. Me suomalaiset sotilaathan emme taistele sodan, vaan rauhan vuoksi. Siksi on myös ymmärrettävää, että rauha on meidän ajatustemme ja suunnitelmiemme keskus  oe olkoonpa sitten tietoisesti tai tiedottomasti.

Rauhanaikainen elämä ja suunnitelmat sitä varten muodostivat, kuten sanottu, näin sodankin keskellä ja tarmokkaasti sotilaan tehtäviä hoitaessamme ajatustemme pohjavirran. Näissä mietteissä me myös ymmärrämme, että mitä kauemmin sota jatkuu, sitä perusteellisemmin meidän täytyy olla valmistautuneita rauhaa vastaanottamaan. Pitkäaikaisessa sodassa mukana olleen ei ole suinkaan helppo siirtyä jälleen rauhanaikaisen elämän toimiin. useimmillahan tosin on edelleen vanha työpaikka odottelemassa heidän paluutaan, mutta monen on valmistauduttava myös uuden työn saantia varten.

Valtion ja puolustuslaitoksen taholta tullaan tietenkin auttamaan sotilaan ensi askelia rauhanaikaisessa elämässä, mutta etupäässä tulee kuitenkin jokaisen turvautua omiin voimiinsa. Monen maanviljelijän pellot ovat hänen sodassa ollessaan jääneet huonommalle hoidolle, usean liikemiehen liikevaihto hiljentynyt ja vapaan ammatin harjoittajan sekä käsityöläisen asiakaspiiri siirtynyt toisaalle. Samantapaisia ilmiöitä on havaittavissa kaikilla aloilla. Ne ovat sodan mukanaan tuomia välttämättömyyksiä. Niille me emme nyt mahda mitään, mutta sodanjälkeistä aikaa varten suunnitelmia tehdessämme meidän on ne otettava huomioon.

Valtio on käsittänyt, että taloudellinen tuki on sotilaalle välttämätön hänen jälleen siirtyessään rauhanomaiseen elämään. Siitä syystä onkin päätetty antaa reserviläisille kotiuttamisrahaa ja eräissä tapauksissa myös erikoiskorvausta. Täten on haluttu auttaa sotapalveluksesta vapautuvaa selviytymään ensimmäisistä vaikeuksistaan. Tästä huolimatta on selvää, että jokaisen tulee myös taloudellisesti joka tapauksessa ensisijaisesti turvautua omiin voimiinsa.  Ja tämä käy parhaiten päinsä säännöllisen säästämisen avulla. Jos sotilaalla kotiuttamisrahan lisäksi on asepalveluksesta vapauduttuaan käytettävissä omia säästövaroja, voi hän jo huomattavasti luottavaisemmin tehdä suunnitelmiaan rauhan aikaa varten.

Mistä rintamies sitten säästää ja kuinka? Sodassa eivät ansio mahdollisuudet ole suuria  oe mutta eivätpä menotkaan. Vanha totuushan on, että rikkaus ei riipu suurista tuloista, vaan pienistä menoista. Säästämiseen on rintamiehelläkin mahdollisuudet. Jos sotamies panee 16 markan suuruisesta päivärahastaan säännöllisesti puolet säästöön, kertyy hänelle kuukaudessa siitä 240 markkaa ja vuodessa jo 2,880 markkaa. Ja jos hän säännöllisesti tallettaa säästönsä postisäästöpankkiin rintamatililleen, saa hän vielä korot 3Ö,½ % :n mukaan kaupantekijäiseksi. Kun nuo säästöt sitten sodan loputtua lisätään kotiuttamisrahaan, voi rintamamies jo toisin silmin tarkastella taloudellista asemaansa. Monella on päivärahojen lisäksi mahdollisuus ansaita rahaa myöskin puhdetöillä ja siten kartuttaa vielä huomattavammin tiliään.

Postisäästöpankki on järjestänyt rintamamiehille käytännöllisen ja mukavan mahdollisuuden pientenkin säästöjen tekemiseen. Rintamamies voi ilman suurempaa vaivaa mistä tahansa panna kenttäpostin välityksellä pienenkin rahasumman säännöllisesti joka tilistään omalle rintamatililleen. On odotettavaa, että tätä mahdollisuutta tullaan runsaasti käyttämään hyväksi."

 
KARJAN VIESTI N:o 173 1943 Tiistaina elokuun 24 p:nä  

***

« Viimeksi muokattu: Marraskuu 24, 2009, 08:36:36 ap kirjoittanut VD.com »