Kirjoittaja Aihe: Entisajan sensuurista maassamme (1930)  (Luettu 1479 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3718
Entisajan sensuurista maassamme (1930)
« : Marraskuu 03, 2009, 12:01:28 ip »
Yhdistys ja painovapauslain huononnukset kumottava

"Lapuanliikettä seuranneen taantumuskauden aikana 1930- luvun alkupuolella rajoitettiin sekä yhdistys- että painovapautta hyvin jyrkästi."

"Toukokuussa 1934 annettiin laki, joka muutti useita alkuperäisen yhdistyslain pykäliä. Niinpä lisättiin yhdistysten lakkauttamisperusteita säätämällä että yhdistys voidaan lakkauttaa myöskin, jos yhdistys on tarkoitettu lakia kiertäen jatkamaan jonkin lakkautetun yhdistyksen toimintaa. Tämän säännöksen tarkoituksena oli ehkäistä uusien työväenjärjestöjen perustaminen ja sitä tulkittiin hyvin laajasti, jopa sen avulla estettiin lakkautettujen yhdistysten jäseniä liittymästä jo olemassa oleviin yhdistyksiin. Edelleen säädettiin, että sisäasianministeri tai maaherra oli oikeutettu kieltämään yhdistyksen toiminnan jatkamisen toistaiseksi. Lakiin lisättiin myöskin määräys, että päätöksessä, jolla julistetaan lakkautetuksi yhdistys, jolla on itsenäisiä haaraosastoja tai jonka jäseniä on yhdistyksessä, voi tuomioistuin alayhdistyksiä kuultuaan julistaa myöskin ne lakkautetuksi. Tämän säännöksen tarkoituksena oli helpottaa työväen keskusjärjestöjen lakkauttamista. Työväen järjestöjen omaisuuteen tahdottiin päästä käsiksi sillä säännöksellä, jonka mukaan tuomioistuin voi eräissä tapauksissa julistaa yhdistyksen omaisuuden valtiolle menetetyksi, vaikkei säännönmukaisia edellytyksiä olisikaan olemassa. yhdistysten perustamista vaikeutettiin monilla säännöksillä, mm. sillä säännöksellä, että yhdistystä rekisteröitäessä oli esitettävä selvitys siitä, että sopimuskirjan allekirjoittajat, hallituksen jäsenet ja nimenkirjoittajat nauttivat kansalaisluottamusta."

"Monia muitakin huononnuksia sisältyi edellä mainittuun lakiin mutta tässä mainitut ovat tärkeimmät."

"Painovapautta taasen rajoitettiin huomattavasti heinäkuussa 1930 annetulla painovapauslakia muuttavalla lailla. Mm. säädettiin, että jos sanomalehdessä julkaistu kirjoitus sisältää eräitä laissa mainittuja poliittisia rikoksia, voi oikeusministeri määrätä sanomalehden lakkautettavaksi. Tällainen määräys on kyllä alistettava oikeuden tutkittavaksi, mutta käytäntö on osoittanut, että oikeusministeriön lakkauttamispäätös on melkein aina jäänyt lopulliseksi. Vielä säädettiin, että jos sanomalehti on määrätty lakkautettavaksi, on lakkauttamisen katsottava koskevan myös muuta julkaisua, jota annetaan ulos lakkautetun sanomalehden vastikkeeksi. Tämän lainsäännöksen tarkoituksena oli estää lakkautetun sanomalehden kannattajia perustamasta uutta lehteä. Säännöstä tulkittiin niin laajasti, että lakkautettujen vasemmistotyöväen sanomalehtien kannattajien oli miltei mahdoton perustaa uusia lehtiä. Lopuksi lisättiin lakiin sekin huononnus, että julkaisu voidaan lakkauttaa vuodeksikin, kun sen sijaan pisin lakkauttamisaika oli vanhan lain mukaan kolme kuukautta."

"Varsinkin vuoden 1930 jälkeen on säädetty lukuisia muitakin kansalaisvapauksia kuristavia lakeja, ei ainoastaan määräajaksi säädettyjä lakeja, vaan myöskin tavallisia lakeja. Niihin palaamme myöhemmin. On korkea aika päästä tässäkin suhteessa lapualaisajan perinnöstä
." Kirj.Eino Pekkala Lainaus lehdestä Vapaa Pohjola  oe44 N:o 6 s.1   
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 05, 2014, 02:59:48 ip kirjoittanut VD.com »