Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 ... 8 9 [10]
91
Kotimaa / Vs: NYT SAA RIITTÄÄ (mielenosoitus 25.4.2014 eduskutatalolla)
« Uusin viesti kirjoittanut Tankslapper Kesäkuu 23, 2014, 02:02:09 ap »
Jos määritellään "tavallinen ihminen" vaikka sillä, että ei häiriköi missään "kiakkovieras-juhlissa" Juti-naamari päässä, rikkomassa paikkoja...

Kohtuullisuutta ja oikeudenmukaisuutta tietenkin, mutta nuo mielenosoittajat harvemmin on itsekään kannattamassa noita asioita. Kunhan rähisevät ja taitaa aika harva olla edes töissä.

Monesta huonosti palkatusta työstä ei ole mahdollista saada enempää palkkaa - koska työ ei kannata niin, että siitä maksettaisiin hyvin. Vastaavasti on niitä työpaikkoja, jonka työn tuloksesta voidaan maksaa hyvä korvaus.

Sama se on kapitalistilla. Kapitalisti haluaa tuloa omasta, omistamastaan, ostamastaan firmasta. Harvemmin kapitalisti saa mitään ilmaiseksi.

Sen sijaan, nuo mielenosoittajat taitavat saada aika paljonkin "yhteisestä kassasta".
92
Kotimaa / Vs: NYT SAA RIITTÄÄ (mielenosoitus 25.4.2014 eduskutatalolla)
« Uusin viesti kirjoittanut pääideologi Kesäkuu 22, 2014, 05:36:41 ip »
Miten määritellään kuka on ns. tavallinen ihminen ? Vasemmisto pyrkii kohtuullisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen yhteisten rahojen käytössä.  Nyt on saatava edistykselliset voimat liikkeelle koska on merkkejä siitä että taantumus on jälleen nostamassa päätään. Moni nälkäpalkalla raskasta työtä tekevä, haikailee ehkä jo poispääsyä kapitalismin ikeen alta.
93
Kotimaa / Vs: NYT SAA RIITTÖ,,Ö,, (mielenosoitus 25.4.2014 eduskutatalolla)
« Uusin viesti kirjoittanut Tankslapper Kesäkuu 20, 2014, 01:53:34 ap »
Kuinkahan monta ns. "tavallista ihmistä" tuolla mielenosoituksessa oli?

Vaikea kuvitella, että kukaan asuntolainan lyhentäjä olisi tuollaisissa kemuissa...

Vähän sama asia sen "Smash Asem 2006" mielenosoituksen kanssa, ei tainnut siitäkään porukasta monikaan oikeasti lähteä varastolle duuniin maanantai-aamuna klo 06.

Jos ahneus on kasvanut, samoin on myös vastikkeettomien tukien laita. Nykyihmisen pitäisi saada täsmälleen sama elintaso, kuin vuosia työtä tehneen henkilön. Ahneus on myös vasemmistossa, vasuri haluaa käyttää omat rahansa (niin kuin tähänkin asti), sen lisäksi vasuri haluaa muiden rahat.

Vasemmistolaisessa keskustelussa on aina kiinostuttu muiden ihmisten varallisuudesta, sen sijaan, että oltaisiin kiinnostuttu niistä omista.
94
Uutisia ulkomailta / Irakin öljy synnyttää uusia konflikteja
« Uusin viesti kirjoittanut VD.com Kesäkuu 14, 2014, 11:47:45 ip »

Irakin öljy synnyttää uusia konflikteja

 

OPEC:in mukaan Irakin päivittäinen öljyntuotanto nousi helmikuussa 400 000 barrelilla, saavuttaen 3,4 miljoonaa barrelia päivässä - korkeimman määrän viimeisen vuosikymmenen aikana. New Eastern Outlook tarkastelee Stanislav Ivanovin artikkelissa Irakin konfliktia öljytuotannon näkökulmasta.

Lähde: Stanislav Ivanov 28.5.2014 / New Eastern Outlook
Käännöstoimittaja: Ville Kyrönlahti
14.6.2014, Verkkomedia.org


 


Irakin öljy synnyttää uusia konflikteja

Vientiin menee kaikkiaan 2,8 miljoonaa barrelia. Mikäli maa pystyy säilyttämään vuotuisen päiväviennin 2,9 miljoonassa barrelissa, sen tulot tulevat olemaan 100 miljardia dollaria vuodessa (vuonna 2013 Irak tuotti noin 89 miljardia dollaria pitämällä keskimääräisen päivittäisen vientitason 2,4 miljoonassa barrelissa).

Irakin viranomaiset pyrkivät saavuttamaan 4,5 miljoonan barrelin päivätason kuluvan vuoden loppuun mennessä ja rikkoa 9 miljoonan barrelin päivärajan vuoteen 2020 mennessä. Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) vuosikertomuksen mukaan Irak voi olla yksi maailman top-3 hiilivetyjen viejistä vuoteen 2030 mennessä.

Vaikka Irakin öljyntuotanto on saavuttanut sotaa edeltäneen tason, ei maan kansan enemmistön oloissa ole kuitenkaan tapahtunut odotettuja parannuksia. Valtion asevarusteluun käytetään kymmeniä miljardeja dollareita (raskaan sotilaskaluston ja aseiden toimitus Yhdysvalloista on jo arvoltaan 20 miljardia dollaria), laajamittainen korruptio syövyttää valtiokoneistoa ja viranomaisiin kohdistuva terrorismin uhka kasvaa yhdessä aseellisen vastarinnan ohella.

Irakilaiset kärsivät päivittäin vesipulasta, tuhotusta sähköinfrastruktuurista sekä heikkenevästä terveydenhuolto- ja koulutusjärjestelmästä.

Keskushallinnon syrjivä suhtautuminen sunniväestöä kohtaan sekä menneillään olevat ulkovaltojen yritykset saattaa maa etnisten ja uskonnollisten konfliktien valtaan, on vain suora tie uuteen sisällissotaan.

Irakin mahdollinen hajoaminen useampaan valtioon (shiiat etelässä, sunnit keskialueilla ja lännessä, kurdit pohjoisessa) on lähempänä kuin koskaan.

 
Ulkomaiset toimijat ovat sitoutuneet epävakauttamaan Irakin, aktiivisimpia ovat Saudi-Arabia ja Qatar. Ne näkevät Irakin nousevana uhkana omille poliittis-taloudellisille eduille.

Persianlahden monarkiat eivät hyväksy shiia-enemmistön valtaannousua Irakissa, koska se voi vahvistaa Iranin valta-asemaa. Persianlahden maiden kuninkaat, emiirit ja sheikit maalailevat itselleen tulevaisuuden kauhukuvia shiiavallan laajenemisesta alueella. Toinen Saudi-Arabian ja Qatarin syy tunkeutua Irakiin liittyy mahdolliseen hiilivetyjen hintavalvonnan menettämiseen.

Iranin vastaisten pakotteiden heikentyminen ja asteittainen Irakin vientitasojen nousu saattaa johtaa hintojen laskuun hiilivetyjen maailmanmarkkinoissa ja siten heikentää merkittävästi kuningaskuntien taloudellista merkitystä. Tämä heikentäisi myös niiden roolia sekä kansainvälisellä areenalla että islamilaisessa maailmassa.

Seurauksena ulospäin vaurailta näyttävissä kuningaskunnissa saattaisi syntyä levottomuuksia ja joukkomielenosoituksia, aivan kuten ”arabikevään” alkuaikoina.

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki ilmoitti 9.maaliskuuta 2014 virallisesti, että Saudi-Arabia ja Qatar ovat ryhtyneet tietoisiin toimiin horjuttaakseen Irakia. ”He hyökkäävät Irakiin suoraan ja epäsuorasti Syyrian kautta. Ne ovat julistaneet sodan Irakia vastaan. Saudi-Arabia ja Qatar ovat ensisijaisesti vastuussa Irakin kärsimästä terrorismista sekä yleisestä turvallisuuskriisistä”, sanoi al-Maliki ranskalaisen televisiokanava France 24:n haastattelussa.

Irakin pääministerin mukaan Saudi-Arabia ja Qatar ovat tarjonneet Irakin militanteilla poliittista, taloudellista ja mediatukea sekä toimittaneet näille aseita.

Irakin raja-alueilla tehdyt lukuisat tiedustelu-upseerien pidätykset ovat osoittaneet Malikin väitteet todeksi. Aseellinen kapina läntisessä Anbarin maakunnassa sekä kasvava terrori-iskujen ja joukkomielenosoitusten aalto niin sanotun ”sunnikolmion” alueella ovat suurelta osin Saudi-Arabian ja Qatarin organisoimia.

 
Irakissa on kiistelty myös kauan öljystä ja kaasusta saatavien tulojen jakamisesta. Tulonjakoa säätelevä laki otettiin käyttöön Saddam Husseinin aikakaudella, mutta se ei ole enää voimassa, sillä uuden lainsäädännön omaksuminen on joutunut al-Malikin hallituksen jalkoihin.

Raporttien mukaan Kurdistanin alueella sijaitseva Erbil ei ole saanut 17 % hiilivetytuloja, jotka sille Irakin lain mukaan kuuluisivat. Täyttääkseen alueellisen budjettivajeen sekä saavuttaakseen paremman taloudellisen riippumattomuuden Bagdadista, on Irakin Kurdistan ottanut käyttöön omat lait luonnonvarojen hyödyntämiseksi.

Alueen luonnonvaroihin kuuluu 45 miljardia barrelia öljyä ja 2,8 biljoonaa kuutiometriä kaasua. Kurdistanin aluehallinto on allekirjoittanut jo yli 50 sopimusta eri kansainvälisten yritysten kanssa, jotka suorittavat öljyn- ja kaasunporausta sekä etsintää. Yritysten joukossa on maailmankuulu Exxon-Mobil, Total, Chevron ja Gazprom Neft.

Tämä on ainoa venäläisyritys, joka on allekirjoittanut Irakin kurdialuetta koskevan sopimuksen vähintään 670 miljoonan öljybarrelin pumppaamiseksi. Yhtiö suunnittelee investoivansa noin 1 miljardi dollaria Kurdistanin öljykenttien kehittämiseen. Gazprom Neft työskentelee myös Irakin keskushallinnon kanssa öljyalalla Badrassa.

Loppuvuodesta 2013 Kurdistanin alkoi viedä öljyä ja kaasua Turkkiin Ankaran ja Erbilin välisen sopimuksen mukaisesti. Väitetään, että puolet hiilivedyistä kuuluisi Turkille ja loput kuljetettaisiin Ceyhanin sataman kautta maailmanmarkkinoille. Tällä hetkellä suurin osa öljystä on säilytettävänä Ceyhanissa. Kurdistanin öljynviennin täytyy yltää 400 000 barreliin päivässä vuoden 2014 loppuun mennessä.

Irakin viranomaiset Kurdistanissa ovat viime aikoina neuvotelleet öljy- ja kaasuputkihankkeista Iranin kanssa. Lopputulos saattaa olla öljy- ja kaasuputkien rakentaminen Iranin ja Pohjois-Irakin välille. Putket kuljettaisivat raakaöljyä kurdialueilta Iraniin Kermanshahiin, jossa se tultaisiin käsittelemään ja jalostamaan, ja sitten viemään takaisin öljytuotteina.

Maakaasuhankkeet voivat johtaa iranilaisen kaasun vientiin kurdialueille Sulaymaniyahiin ja Erbiliin. Kurdiviranomaiset ovat alkaneet etsiä sijoittajia ja urakoitsijoita oman jalostuksen ja petrokemikaaliteollisuuden luomiseksi. Ala saattaa kiinnostaa venäläisyrityksiä, erityisesti Tatneftia.

Luonnollisesti Bagdad on ärsyyntynyt kurdien aloitteista öljysektorilla, joka on johtanut pyrkimyksiin korostaa Irakin valtion yksinomaista oikeutta hallita kansallisia hiilivetyvaroja. Irakin viranomaiset ovat vaatineet Erbiliä kertomaan heille etukäteen tuotettavien ja vietävien hiilivetyjen määristä, koska niiden hintojen olisi vastattava kansainvälistä tasoa.

Bagdadin mukaan myös kaikki toimitukset olisi tehtävä valtionyhtiö SOMO:n (State Organization for Marketing of Oil) kautta sekä kaikki öljystä ja kaasusta saatavat myyntitulot olisi talletettava Irakin kehitysrahaston (DFI) tileille Yhdysvaltoihin.

Kurdijohtajat sallivat SOMO:n osallistua Erbilin kansainvälisiin öljy- ja kaasukauppoihin, mutta vain tarkkailijana. Vähentääkseen jännitteitä al-Malikin hallituksen kanssa, ehdottivat Turkin viranomaiset Ankaran, Bagdadin ja Erbilin välisen komitean perustamista öljyn kuljettamiseksi Irakista Turkkiin.

On syytä huomata, että hiilivetyjen tuotannon kasvu Irakissa ei ole erityisemmin parantunut maan kansalaisten elämää, eikä se ole tuonut liiemmin rauhaakaan maan kolhiintuneelle maaperälle.

Kiistat öljyn ja kaasun viennistä kertyvistä voitoista lisää jännitteitä maan eri etnisten ja uskonnollisten yhteisöjen välillä ja voi johtaa jopa valtion hajoamisen. Persianlahden monarkiat eivät hyväksyisi vahvaa Irakia, jolla olisi johtava asema hiilivetymarkkinoilla, joten he tulevat jatkamaan kumouksellista toimintaa niin sanotun ”Sunnikolmion” alueella.

He yrittävät muuttaa Irakin – kuten Syyrian – ääri-islamilaisten ryhmien, epämieluisan hallinnon ja shiia-islamin väliseksi taistelukentäksi. Yksi aggressiivisiin toimiin ryhtyvistä ryhmittymistä on ISIL (Islamic State of Iraq and Levant).


 


Ville Kyrönlahti


Lähde:Verkkomedia.org



Psta:VD


95
Kotimaa / Venäjä moittii Suomea suhteiden alasajosta
« Uusin viesti kirjoittanut VD.com Kesäkuu 09, 2014, 11:04:54 ap »
Venäjä moittii Suomea suhteiden alasajosta


Kotimaa  Julkaistu 09.06.2014 08:57 (Päivitetty 09.06.2014 10:13) 


Venäjä latoi ankaran vastineensa EU:n uusille pakotteille.


"Venäjän ulkoministeriö moittii Suomea tiiviiden naapurisuhteiden alasajosta Ukrainan kriisin aikana. 


Ministeriön tiedottaja sanoo valtiollisen Voice of Russia -radioyhtiön mukaan, ettVenäjän ulkoministeriö moittii Suomea tiiviiden naapurisuhteiden alasajosta Ukrainan kriisin aikana.


Ministeriön tiedottaja Alexander Lukashevitsh toteaa Suomen peruneen viime kuukausina useita tapaamisia EU:n yhteisten Ukrainan kriisiä ja Venäjä-suhteita koskevien linjausten vuoksi. Muun muassa puolustus- ja liikenneministerien tapaamiset on peruttu."



Lue lisää täältä:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/venaja-moittii-suomea-suhteiden-alasajosta/3430562


***

Suomen vienti EU:n ulkopuolelle hyytyi rajusti


Talous  Julkaistu 09.06.2014 10:08 


"Suomen vienti EU:n ulkopuolelle on Tullin tilastojen mukaan hyytynyt.


Huhtikuun ennakkotilastossa pudotusta oli 16 prosenttia edellisvuodesta. Muun muassa Kiinaan, Venäjälle ja Yhdysvaltoihin vietiin selvästi aiempaa vähemmän.


EU-maihin vienti kuitenkin kasvoi 5 prosenttia.


Kauppatase on tammi-huhtikuun jälkeen yli miljardi euroa alijäämäinen."




 Lähde: MTV UUTISET–STT
96
Historiaa / Lakkautettujen vasemmisto-työväenjärjestöjen arkistot vääriin käsiin
« Uusin viesti kirjoittanut VD.com Kesäkuu 09, 2014, 09:26:17 ap »
"Miksi ikävistä kupruista pitäisi paperit säilyttää? kuin ne voi "laillisesti" takavarikoida tai jopa hävittää ihmisten näkyviltä oikeulaitoksien ja laillisen poliisin avustuksella"

"ei ole katsottu asianmukaiseksi jakaa aineistoa"


Tuohon nyt voisi sanoa, että ei varmaan, sillä saattaisi paljastua vaikka mitä "mukavaa järjestettyä kikkaretta" työntekijöille.



"Täysamerikkalainen Eljas Erkko" (Made in USA) "Vapaa Sana Lauantaina 19.5.1951 "


"lavastamalla entistä repäisevämmiksi läntisen uutistoimistojen propagandauutiset, mutta mitätöimällä alkuperäiset idästä tulevat uutiset" "Vapaa Sana Lauantaina 19.5.1951"
(jos kuva näkyy osittain, niin siirrä sivun alla olevaa palkkia)




Niin... ja taitaahan se olla ettei kaikkea "mukavaa" kannata kansalle kertoa, kuten "vanhusten hoidosta".



Leikkeet lehdestä: Vapaa Sana Lauantaina 19.5.1951


Helsingin Sanomien suhteen on turha miettiä, etteikö Erkon impperiumi sopeutunut natsien propagandaan hyvin mallikkaasti ja toiminut suorastaan  sen suurimpana sanan saattajana sodan aikana. Tässä leike Hesarista vuodelta 1939, jolloin ihmisiä hakattiin ja "kyyditettiin","natsi" IKL sai hesarilta tunnustuksen "hyvästä käyttäytymisestä".

Nimityksiä

"Puolueen kannattajia ja jäseniä nimitetään natseiksi. Erityisesti Etelä-Saksassa kansallissosialistien vastustajat suosivat sanaa, koska lempinimeen Nazi (nimestä Ignatz) liittyivät mielleyhtymät hölmö, kömpelö tai jälkeen jäänyt." Lähde :Wikibedia



Leike Helsingin Sanomat Keskiviikkona marraskuun 29 p:nä 1939


VD





97
Yleinen keskustelu / Vs: longplay.fi: Jahti
« Uusin viesti kirjoittanut vanhemmat.com Toukokuu 15, 2014, 07:38:28 ap »
Tässä maistiaisia, vain murto-osa yli 50 000 sanaa sisältävästä teoksesta

Jutussa kerrotaan tapaus jossa Espoon poliisi yllyttää tämän foorumin ylläpitäjää tekemään rikoksen, tuomaan julki  seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä  tuomitun papin jonka Käräjäoikeudessa saama väärä tuomio kumottiin myöhemmin Helsingin Hovioikeudessa. Jutussa kerrotaan, että papista ja tämän foorumin ylläpitäjästä tuli ystävät. Espoon Poliisi puhuu papista halventavaan sävyyn, jopa ivallisesti - käy ilmi litteroinnista joka on koostettu keskustelun taltiosta.

Toisessa jutussa kerrotaan Espoon käräjäoikeuden 7 päivää lehdelle jakamasta  Mediaraportti rikosasioiden vastaajat  - listasta, joinka 7 päivää lehden toimitus on vuotanut tavallisille ihmisille. Seiska kiistää väitteen, tällaista ei ole tapahtunut. - hätävale, sanon minä. Mutta miksi tästäkin pitää kertoa julkisesti, sen vuoksi että jokainen ihminen Suomessa tulee tietoiseksi siitä, että kaiken tällä(kin) keskustelufoorumilla julkaistun tiedon alkulähde on Käräjäoikeus  " he jakavat tietoa seksuaalirikollisista kaikille tämän maan tiedotusvälineille ja jos joku tätä tietoa myöhemmin eteenpäin levittää ja siitä hänet tuomitaan, tulee oikeuslaitoksen henkilökunta tuomita yhtäläisesti - ja lisäksi, rikokseen yllyttämisestä.
98
Yleinen keskustelu / longplay.fi: Jahti
« Uusin viesti kirjoittanut vanhemmat.com Toukokuu 15, 2014, 07:37:15 ap »


LP 16
Jahti
Aurora Rämö


Äänekoskelainen perheenisä Mikko Parantainen käyttää vapaa-aikansa pedofiilien metsästämiseen. Parantainen jakaa vinkkejä poliisille ja lehdistölle ja julkaisee seksuaalirikollisten nimiä ja kuvia internetissä. Apureina hänellä on muita lastensa turvallisuudesta huolestuneita vanhempia. He kaikki ovat sitä mieltä, että lasten hyväksikäyttäjät saavat Suomessa aivan liian lepsuja rangaistuksia ja siksi julkinen häpäisy on oikein.

Netissä joukkoistettu etsivätyö on helppoa: ihmisestä kuin ihmisestä löytyy muutamalla napinpainalluksella kuva, kotiosoite ja tietoja harrastuksista. Mutta estääkö pedofiilien nimien julkaiseminen rikoksia? Näin ei ole käynyt ainakaan Yhdysvalloissa, jossa nimien julkaisuun velvoittaa jo laki. Venäjällä pedofiilien omaehtoinen metsästäminen ja rankaiseminen on viety pisimmälle. Siellä heitä kidutetaan.

Lue lisää http://longplay.fi/fi
99
Mitä meidän tulee tietää EU:n ja USA:n välisestä vapaakauppasopimuksesta?

 

YLE:n MOT-ohjelmassa maanantaina 5.5. Alexander Stubb (kok) julisti vapaakauppasopimuksen puolesta ja tunnusti uskonsa EU:n ja USA:n välille neuvotellusta TAFTA-TTIP-vapaakauppasopimuksesta. Vasta-argumentit esitti Antti Pesonen (IPU). Mitä meidän tulee nyt tietää?

Toimittaja: Matti Laitinen
6.5.2014, Verkkomedia.org


 


Mitä meidän tulee tietää EU:n ja USA:n välisestä vapaakauppasopimuksesta?


EU:n 28 jäsenvaltiossa eli ja asui v. 2013 yhteensä 506 miljoonaa kansalaista. Koko alueen työttömyysprosentti oli v. 2014 alussa 10,6 %. Tämän vuoden EU:n budjetin maksumäärärahat ovat noin 135,5 miljardia euroa. 

EU-talousarvio katetaan EU:n omilla varoilla eli EU:n tuloilla. Perinteiset EU:n omat varat koostuvat tullimaksuista, joita peritään EU:n ulkopuolelta tuoduista tuotteista. Suurin osa EU-tuloista tulee nykyisin jäsenvaltioiden bruttokansantulon perusteella maksettavista maksuista. Sen lisäksi varoja kertyy jäsenvaltioiden budjetista rahoitettavista arvonlisäveropohjaan perustuvista maksuista.

Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto päättävät EU:n vuotuisesta talousarviosta komission ehdotuksen pohjalta.

 

TTIP PALVELEE MONIKANSALLISTEN SUURYHTIÖIDEN ETUA


EU ja USA ovat neuvotelleet heinäkuusta 2013 lähtien sopimusta Transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta. Tarkoituksena on luoda maanosien välille yhtenäinen vapaakauppalainsäädäntö, joka palvelisi ensisijassa suurten monikansallisten yhtiöiden etuja. Sopimuksen tärkeimpiä kohtia ovat yhteisistä tuotantostandardeista sopiminen.

Eurooppalaiset laatustandardit ovat tiukempia kuin USA:n vastaavat. Kun niitä höllennetään, niin esim. geenimuunnellut ravintokasvit ja hormonipihviliha kelpaavat myös EU:n markkinoille.

EU:n komissio käy TTIP-neuvotteluja suljettujen ovien takana europarlamentin valvonnan ulottumattomissa. Seattle to Brussels Network (S2B)  "raportin laatijan Kim Bizzarrin mukaan TTIP:n tavoitteena on päästä eroon kuluttajia ja työntekijöitä suojaavista säädöksistä samalla, kun taloudellista ja poliittista valtaa keskitetään yhä pienemmälle ryhmälle.

 

TTIP JA KANSALAISOIKEUDET

TTIP muodostaa Euroopassa todellisen uhkan kansalaisoikeuksille ja kansalaisten yksityisyyden suojalle. Päinvastoin kuin USA:ssa Euroopassa laki suo edelleen kansalaisilleen ainakin jonkinasteisen yksityisyydensuojan. TTIP saattaa muuttaa tilanteen olennaisesti, mikäli siihen sisällytetään myös immateriaalioikeudet (IPR).

Immateriaalioikeudet ovat omistusoikeuden ja sopimusoikeuden läheinen aineettomiin omistuksiin liittyvä oikeudenala, joka koostuu lukuisista eri osa-alueista. Yleisimmin immateriaalioikeudet jaetaan tekijänoikeuksiin ja teollisoikeuksiin.

Teollisoikeuksiin kuuluvat: yksinoikeuteen perustuvat teollisoikeudet, patenttioikeus, hyödyllisyysmallioikeus, mallioikeus, tavaramerkkioikeus, toiminimioikeus, integroitujen piirien suoja, kasvinjalostajan oikeus, suoja sopimatonta menettelyä vastaan, immateriaalioikeudet verkko- ja liiketoiminnassa sekä immateriaalioikeudet työsuhteessa ja toimeksiantosuhteessa. Suomessa niistä tehdään kirjallinen sopimus ja ne rekisteröidään viranomaisrekisteriin. Lisäksi oikeudenloukkauksia valvotaan aktiivisesti.

Mikäli IPR-oikeuksia sovelletaan tiukasti, tällä saatetaan mm. vaarantaa eurokansalaisen oikeus kohtuuhintaiseen terveydenhoitoon. Mikäli sopimuksella nostettaisiin lääkkeiden patenttisuojausta, halvempien rinnakkaislääkkeiden tuotanto Euroopassa vaikeutuisi. Lääkkeiden kallistumisen rajoittaisi niiden käyttöä pienituloisen väestönosan parissa. Säädösten harmonisointi rohkaisisi julkisten palvelujen yksityistämiseen amerikkalaisen mallin mukaan.

Se voi johtaa myös ay-liikkeen aseman ja työehtosopimusten sitovuuden heikentymiseen. Eurooppalaista teollisuutta ja yrityksiä voidaan tarpeen mukaan siirtää USA:an, jossa työnantajien lakisääteiset velvoitteet työntekijöitään kohtaan ovat löysemmät kuin Euroopassa.

 

ITSENÄISET VALTIOT SUURYHTIÖIDEN ALIHANKKIJOIKSI

TTIP-sopimus on raskaan luokan valtiosopimus, joka voi alistaa jopa itsenäisen valtion määräysvaltaansa, jos se rimpuilee suuryhtiöiden etua ja tahtoa vastaan.

Sopimusta koskevien kiistojen varalta TTIP luo ratkaisumekanismin, joka sallii ulkomaisten sijoittajien nostaa kanteen itsenäistä valtiota vastaan kansainvälisessä tuomioistuimessa, jos yhtiö katsoo valtion heikentävän sen mahdollisuuksia tuottaa voittoa.

Eurooppaan investoivat yritykset sivuuttavat Euroopan tuomioistuimet, ja ne käyttävät ulkopuolisia tuomioistuimia aina havaitessaan kansanterveyttä, ympäristöä tai sosiaalisia oikeuksia suojelevan lainsäädännön niukentavan heidän voittojaan.

Itävaltalainen kehityksen tutkimussäätiö OFSE punnitsee 31.3.2014 julkaisemassaan raportissa TTIP-vapaakauppasopimuksen aiheuttamia mahdollisia hyötyjä ja haittoja Euroopan unionin jäsenmaille.

 

MITKÄ OVAT TTIP:N TALOUDELLISET VAIKUTUKSET?

Julkisessa väittelyssä, muutamissa valituissa enimmäkseen Euroopan komission tilaamissa tutkimuksissa, väitetään vapaakauppasopimuksen vaikutuksen olevan myönteistä molemmin puolin Atlanttia.

Tutkimuksia ovat julkaisseet mm. Ecorys v. 2009, CEPR v. 2013 (Centre for Economic Policy Research) ja v. 2013 CEPII (Centre d (TM)Etudes Prospectives et d (TM)Informations Internationales) ja Bertelsmann/ifo. Ecorys on kansainvälinen v. 1929 perustettu tutkimus- ja konsultointiyhtiö, joka on erikoistunut yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen kehitykseen.

OFSE:n selvityksen mukaan TTIP-sopimuksesta koituu Euroopan unionille vain rajallista taloudellista hyötyä, mutta sen ohessa siitä aiheutuu sille huomattavia taloudellisia riskejä.

 

1. TTIP:STA SAADUT ARVIOIDUT HYÖDYT OVAT HYVIN VÄHÄISIÄ


Jokainen näistä neljän tutkimus/lobbauslaitoksen tutkimuksesta raportoi vähäisistä, mutta positiivisista vaikutuksista bruttokansantuotteeseen, kaupankäyntiin ja reaalipalkkoihin Euroopan unionissa.

BKT ja reaaliansiot nousisivat näiden tutkimusten mukaan 0,3 "1,3 %. Unionin alueen työttömyys pysyisi joko ennallaan tai alentuisi 0,42 %. Karkeasti ottaen tämä merkitsisi 1,3 miljoonan työpaikan lisääntymistä, mikä vaikuttaa epärealistiselta. EU:n vienti kasvaisi 5 "10 %. Kaikki edellä mainittu tapahtuisi pitkän aikavälin siirtymäajalla 10 "20 vuoden aikana.

Tarkastelun kohteena olevat tutkimukset torjuvat TTIP:n johtavan pysyvään työttömyyteen. EU:n työttömyysaste on jo ennätyskorkeuksissa. Työvoiman liikkuvuus sen alueella on vähäistä, vaikkakin se on pienessä nousussa vastauksena eurokriisiin.

Karkean laskelman mukaan 10 vuoden siirtymäajan puitteissa työttömyyskorvauksiin kuluu vuosittain varoja 0,5 "1,4 miljardia euroa. Näin kasautuvien yhteensä 5-14 miljardin euron suuruisten työmarkkinakustannusten rahoitus on kuitenkin välttämätöntä. Tähän summaan eivät sisälly uudelleenkoulutuksesta ja ammattipätevyyden hankkimisesta aiheutuvat kustannukset. Lisäksi summaan on lisättävä julkisten verotulojen vähentymisestä huolimatta vielä 4-10 miljardin suuruiset sosiaaliturvan kustannukset.

Kolmessa näistä tutkimuksissa arvioidaan TTIP:n alentavan hintoja EU:n jäsenvaltioiden kahdenkeskisessä kaupassa. Syvemmässä kaupan vapautuksen skenaariossa unionin sisäinen kauppa voisi pudota jopa 30 %, jos EU-maiden vienti korvaantuisi halvemmalla EU:n ulkopuolelta tulevalla tuonnilla.

Lisäksi TTIP:n vaikutus maailmankaupan ohjautumiseen voisi olla harmillista kehitysmaille. Yksi tutkimuksista osoittaa 2,8 % negatiivista muutosta Latinalaisen Amerikan bruttokansantuotteelle ja 2,1 % muutosta Saharan alapuoliselle Afrikalle sekä muille alhaisen tulotason maille.

Euroopan unionin alueella elää 120 miljoonaa köyhää ihmistä. On varsin ilmeistä TTIP-sopimus ei tule helpottamaan heidän elämäänsä mitenkään. (ML)

 

2. ARVIOIDUT VOITOT OVAT SIDOKSISSA TULLIALENNUKSIIN

Keskimääräiset tullimaksut pyörivät jo nyt hyvin matalalla tasolla (alle 5 %). Karkeasti 80 % TTIP:n suomasta taloudellisesta hyödystä aiheutuisi tullimaksujen poistamisesta tai niiden kohdentamisesta laeilla, säädöksillä ja standardeilla. Oletukset tullialennusten vaikutuksista ovat kuitenkin ylioptimistisia.

Realistisemman oletuksen pohjalta TTIP:n synnyttämä taloudellinen hyöty jää pienemmäksi. Todentaakseen optimistisia hyvinvointiarvioita tutkimukset olettavat tullimaksujen reiluja alennuksia ja niiden kohdentamista juuri niille sektoreille, joiden kautta julkisten palveluiden turvaaminen on ehkä kaikkein ratkaisevinta.

Poistamalla kaikki tai suurin osa jäljellä olevista tullimaksuista TTIP johtaa väistämättömään tulojen vähentymiseen sekä EU:n omassa että myös sen jäsenvaltioiden budjeteissa. Siirtymäkaudella julkiset tulot supistuvat EU:n budjetissa lähes 2 % (n. 2,6 miljardia euroa vuodessa). Näin EU saa tuloa vähemmän perinteisistä tulolähteistään. Sen on kompensoitava tämä menetys kasvattamalla EU:n nettokansantuloa.

 
3. SOSIAALISTEN KUSTANNUSTEN SÄÄNTELYN MUUTOS SAATTAA OLLA MERKITTÄVÄ


Tullialennukset merkitsevät lyhyellä ajalla mukautumista ja pitkällä tähtäimellä lisääntyviä sosiaalisia kustannuksia, jotka tutkimuksissa ohitetaan täysin. Tärkein seuraus tullimaksujen poistamisesta olisi hyvinvoinnin ohentuminen yhteiskunnassa.

Niiden poistaminen uhkaa sellaisten julkisten palveluiden olemassaoloa kuin kuluttajasuojaa, julkista terveydenhoitoa ja ympäristön hoitoa. Ecoryn tutkimus laistaa näitä ongelmia. Sen oman arvion mukaan 25 "50 % kaikista olemassaolevista tullimaksuista EU:n ja USA:n välillä voidaan joko poistaa tai muuttaa yleisiksi standardeiksi. Näitä voisi kohdistaa sellaisille herkille sektoreille kuin elintarvikkeet ja panimotuotteet, kemikaalit, apteekkituotteet, kosmetiikka ja autot.

On syytä painottaa, että EU on Euroopan kapitalistien yhteistyöjärjestö, jonka kautta kapitalistit toteuttavat pääomien, työvoiman, palveluiden ja tavaroiden vapaata liikkuvuutta eli vapaata markkinataloutta Euroopassa.

EU:n agendassa eivät ole olleet koskaan pääosassa sen jäsenvaltioiden kansalaisten ihmis- ja perusoikeudet. Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen yhdistäessä voimansa siitä hyötyvät eniten kapitalistit ja vähiten pienituloiset veronmaksajat.

 
EHDOTON EI TTIP-SOPIMUKSELLE

TTIP-sopimuksen todellisena päämääränä on muodostaa maailman suurin vapaakauppa-alue, suojella suurkapitalistien sijoituksia ja poistaa tarpeettomat valtiollisen sääntelyn muodostamat esteet kapitalistien liiketoiminnalta.

Sopimuksen myötä USA:n johtamasta transatlanttisesta valtioiden liitosta tulee maailman imperialismin virallistettu keskus, jonka sotilaallisen siipenä toimii sotilasliitto Nato. Tämä on maailmanherruuden trio, jossa sen kaikki jäsenet täydentävät entistä tehokkaammin toisiaan.

 


Matti Laitinen

 


Lähteet:

Assessing the Claimed Benefits of the Transatlantic Trade and Investment Partnership, Final Report (Werner Raza, Jan Grumiller, Lance Taylor, Bernhard Tröster ja Rudi von Arnim), Vienna 31.3.2014;

 http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/151065-tafta-ttip-vapaakauppasopimus-suuryritysten-vallankaappausyritys


 http://ttipinfo.wordpress.com/tietoja/


 http://www.eurooppatiedotus.fiFI#.U1_pNRGKB2Y



Psta:VD
 
100
Pakinoita ja kolumneja / Vappu 2014
« Uusin viesti kirjoittanut VD.com Toukokuu 02, 2014, 08:35:12 ap »
Vappu 2014

Vappu 2014: Kansojen itsemääräämisoikeuden puolesta  " EI Natolle! EI  EU:lle!


 
Hyvät ystävät ja toverit,
 
Pian 20 vuotta kestänyt jäsenyys Euroopan unionissa on merkinnyt  Suomelle kylmää kyytiä. Tänä ajanjaksona rikkaat ovat rikastuneet huimaa vauhtia, mutta pienituloisten tulokehitys on polkenut  paikallaan. Työttömyys on jämähtänyt pysyvästi korkealle tasolle, vaikka EU:n väitettiin tuovan työtä ja vaurautta. Erityisesti nuorisotyöttömyys on hälyttävällä tasolla. Hyvinvointipalveluita on yksityistetty ja leikattu kiihtyvällä tahdilla. Tuloerot ovat  kasvaneet ja köyhyys lisääntynyt. Suomessa arviolta 100 000  lapsiperhettä jää köyhyysrajan alapuolelle. Pätkätöitä tekee arviolta 1,3 miljoonaa palkansaajaa, joiden vuosipalkka jää alle 10 000 euron.

Julkista taloutta on rapautettu tietoisilla valinnoilla jo vuosien ajan. Miljardeja euroja osinkoja maksetaan joka vuosi ulos maastamme, pois omasta kansantaloudestamme. Suurituloisimpien yksityishenkilöiden  ja pääomien verotusta on kevennetty. Yritysveroa on askel askeleelta  laskettu Holkerin hallituksen aikaisesta 50 prosentista nykyiseen 20 prosenttiin. Pienituloiset sen sijaan eivät ole veronalennuksista päässeet nauttimaan. Päinvastoin, arvonlisäveron ja muiden regressiivisten verojen korotukset ovat kirpaisseet pahiten juuri  pienituloisia, joiden tulot menevät käytännössä kokonaan välttämättömään kulutukseen.

Yritysveron taannoista alennusta 24,5 prosentista kahteenkymmeneen perusteltiin työllisyysvaikutuksilla. Minkäänlaista näyttöä työpaikkojen synnystä ei kuitenkaan ole. Veronalennus olikin lähinnä  ennenaikainen joululahja yrityksille. Sen valtiontaloutta murentava vaikutus on sitäkin suurempi. On mahdotonta suhtautua vakavasti väitteisiin niin sanotusta kestävyysvajeesta, kun valtiovalta omilla  toimillaan jatkuvasti pahentaa julkisen talouden ahdinkoa.


 
EU:n alueella menetetään vuosittain 1000 miljardin edestä verotuloja yritysten verosuunnittelun ja -kierron takia. Veroparatiiseissa makaa  tähtitieteellisiä omaisuuksia, jotka ovat suoraan pois kituvan  hyvinvointivaltion ylläpitämisestä. Veroparatiisit pitää lakkauttaa  " samalla maapallolla ei voi olla olemassa yhtä aikaa sekä veroparatiiseja että hyvinvointivaltiota.

Liittyminen yhteisvaluutta euroon oli lopullinen isku suomalaiselle  hyvinvointivaltiolle. Maallamme ei sen jälkeen ole ollut  mahdollisuutta omaan rahapolitiikkaan eikä esimerkiksi devalvaatioon. Niinpä ainoaksi keinoksi sopeuttaa taloutta on jäänyt sisäinen devalvaatio, mikä tarkoittaa palkkojen, sosiaaliturvan ja julkisten  palveluiden leikkauksia. Liian vahva euro on kiihdyttänyt suomalaisten  teollisuustyöpaikkojen vähentämistä. Euro perustettiin palvelemaan  lähinnä Saksan vientiä, mikä on myöhemmin paljastunut esimerkiksi Kreikan velkaantumisena saksalaisille pankeille.
 
Yhteisvaluutta on ollut vahingollinen useimpien euromaiden taloudelle.  Yhteisvaluuttaan liittyvä talouskuri estää käytännössä  edistyksellisen, kansanvaltaisen politiikan toteuttamisen, vaikka vaaleissa valtasuhteet muuttuisivatkin. 60 prosentin velkakatto on  tuulesta temmattu raja, jonka avulla EU-komissio pitää euromaita  kapitalismin kurissa ja nuhteessa. Julkisen sektorin supistaminen ja yksityisen sektorin kasvattaminen kuuluvat olennaisena osana EU-ideologiaan.

Suomea alettiin uudistaa eurokuntoon jo 1980-luvun jälkipuoliskolla, kun pääomamarkkinat vapautettiin. Seurauksena oli katastrofaalinen  lama, jonka seuraukset tuntuvat ja näkyvät yhä ympärillämme. Tuolloin  tapahtunutta politiikan suunnan muutosta voi hyvällä syyllä nimittää  pääomapiirien vallankaappaukseksi.
 
Ö,,skettäin paljastui, että Suomi on solmimassa sotilasliitto Naton  kanssa niin sanotun isäntämaasopimuksen. Hallitus ei muistanut  informoida asiasta eduskuntaa eikä sen ulkoasiainvaliokuntaa lainkaan.  Suomi takaa Natolle sopimuksessa kauttakulun, ilmatilan, lentokenttien  ja satamien käytön, harjoitusalueet, miehistön majoitukset,  muonitukset ja sotilaskaluston tarvitsemat polttoaineet. Eipä ihme,  ettei asiaa uskallettu tuoda eduskuntaan.



Menettely muistuttaa Hitlerin Saksan kanssa talvisodan jälkeen solmittua  kauttakulkusopimusta, jota sitäkin aluksi vähäteltiin valtiovallan  toimesta. Nato-sopimus menee laajuudessaan vielä Natsi-Saksan kanssa  solmittua sopimustakin pidemmälle.
 
Naton johtajavaltio USA ja sen alihankkija EU, muodostavat  suurkapitalistien hallitseman blokin, jonka järjestyspoliisina toimii  sotilasliitto Nato. Nämä pyrkivät levittämään uusliberalistisen  kapitalismin ja vapaakaupan ideologiaa kaikkialle maailmaan.  Yhteistyöstä kieltäytyviä rangaistaan armottomasti. Tästä esimerkkinä  käyvät vaikkapa Serbian pommitukset vuonna 1999, kun Milosevic  kieltäytyi alistumasta lännen saneluun. Vastaavilla perusteilla  hyökättiin myös esimerkiksi Libyaan. Venezuelan, Kuuban ja Korean  demokraattisen kansantasavallan horjutuskampanjat sekä Ukrainan  fasistivallankaappaus kumpuavat niin ikään samasta lähteestä.
 
Kaikilla kansoilla on oltava oikeus päättää omasta suunnastaan ilman  pelkoa imperialistien aggressioista. Suurin este kansojen  itsemääräämisoikeudelle tämän päivän maailmassa on USA:n, EU:n ja  Naton muodostama blokki. Meillä on käynnissä valtaisa vyörytys maamme  Nato-jäsenyyden puolesta. Suomen ei pidä missään olosuhteissa liittyä sotilasliitto Naton jäseneksi. Suomen on irtauduttava EU:n yhteisestä ulkopolitiikasta sekä yhteistyöstä Naton kanssa.

Puolueettomuuspolitiikka sekä ystävälliset naapurisuhteet Venäjään  ovat parhaita takeita turvallisuudellemme ja menestyksellemme. On  irtauduttava tuhoisasta EU-politiikasta. Pääomapiirien itselleen  kaappaama valta on palautettava kansalle. EI EU:lle! EI Natolle! EI  USA:n maailmanherruudelle
!
 
 Toivotan kaikille mitä parhainta työväen Vappujuhlaa!


 
 Tommi Lievemaa
 STP:n varapuheenjohtaja
 Helsinki, Tokoinranta 1.5.2014

  
KOMINFORM
http://www.kominform.eu


Kuvat VD kuvituskuvaa

Psta:VD
Sivuja: 1 ... 8 9 [10]