Kirjoittaja Aihe: Työpaikkakyvyttömiä homeesta  (Luettu 4209 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3757
Työpaikkakyvyttömiä homeesta
« : Maaliskuu 04, 2012, 06:44:16 ip »
Työpaikkakyvyttömiä homeesta Kosteusvauriot, ilmastoinnin puutteet ja muut sisäilmaongelmat ovat myös yksityisten palvelualojen työpaikkojen ongelma.
 
Keskusjärjestö SAK:n arvion mukaan kolmasosa homesienien takia ammattitautiluokituksen saaneista on yksityiseltä sektorilta.
 
Vuosittain työterveys- ja muut lääkärit tutkivat ison määrän sisäilmaoireista kärsiviä työntekijöitä. Usein tapauksia ei lähdetä edes epäilemään ammattitaudiksi. Vuonna 2009 Suomessa ohjattiin ammattitautitutkimuksiin 627 sellaista henkilöä, joilla epäiltiin olevan homesieniin liittyvä ammattitauti.  Näistä ammattitauti todettiin 132 tapauksessa ja 495 tapausta jäi Työperäisten sairauksien rekisteriin   ammattitaudin epäilyiksi. 

Ammattitautiepäilty jää helposti tyhjän päälle taloudellisesti. Hän ei pääse vakuutusyhtiön kautta kuntoutukseen tai ammatinvaihtoon tähtäävään koulutukseen. Hän on työkykyinen työhön, mutta työkyvytön tekemään sitä omassa työpaikassaan. Pam-lehti kertoo tällä viikolla Seinäjokisesta vaatemyyjästä, joka on esimerkki tällaisesta ns. työpaikkakyvyttömästä.
 
Seinäjoella sijaitsevassa kauppakeskuksessa työskennellyt  myyjä kärsi hengityselinteiden oireista ja silmien ärsytyksestä. Oireet pahenivat dramaattisesti vuonna 2010 ja hänellä todettiin astma. Työkaverit oireilivat myös, ja tiloista löytyi sädesientä. Nainen jäi kuukausiksi ilman mitään tuloja, sillä hänen sairauslomansa lopetettiin kesken ammattitautitutkimuksen, mutta työpaikalle hän ei uskaltanut palata oirehtimaan. 
 
Työpaikkakyvyttömiä on pieneltä osaltaan pohdittu meneillään olevassa tapaturma- ja ammattitautilain uudistamisessa. 

Arviolta 15­­­­­-20 prosentissa Suomen rakennuksista on kosteusvaurioisia tiloja.

 
Lisää aiheesta Pam-lehdessä 3/2012, joka ilmestyi 17.2.


Lähde:PAM (Palvelualojen ammattiliitto)VD

mie vaan

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 285
Vs: Työpaikkakyvyttömiä homeesta
« Vastaus #1 : Maaliskuu 04, 2012, 07:53:34 ip »
Kappas vaan," Pamsu" on alkanut "kiinnostua" yritysten home ongelmista. Totuus kuitenkin on se, ettei niitä kiinteistöjä korjata ilman rahaa eikä liioin työnantajan patistusta. Vai maksaako liitto esim. hehtaarien kokoisten hallien korjaukset, jotka ovat kattorakenteistaan umpihomeessa? Tuskin.

Voidaan siis puhua asiasta, mihin ennen työkykyiset ihmiset sairastuivat tai nykyiset sairastuvat itsestään (valtion elätettäväksi), mutta kuitenkin se varsinainen työ tehdään edelleen niissä samoissa homeisissa halleissa ym. tiloissa, jossa se on jo todettu, ainakin sellaisissa tiloissa, joissa on yhteiskunnallista tai poliittista merkitystä mm.  huomattava markkinaosuus päivittäistavarakaupasta.

Nyt esimerkkinä voidaan pitää vaikkapa elintarvikevarastoja, etenkin "kylmävaraston osia tai kokonaisuuksia", joissa välikaton rakenteissa kohtaa kesäisin kylmä ja kuuma.  Lämpöerot välikatossa ovat huimia, kesäisin kuumalla pikikatolla lämpötilat nousevat Saharan lukemiin, ja hallissa sisällä on monestikin tuotteita, joiden varastolämpötila on +4 tai sitten pakaste halleissa joissa mennään  alle -25 asteeseen. Kylmän ja kuuman kohtaaminen kattotuolien puurakenteissa tuottaa itiöitä ym. muuta kivaa, jotka sitten kulkeutuvat rakennuksen sisäilmaan työntekijöiden hengitettäväksi.

Tämän vuoksi astma lisääntyy varastoissa, työnantajien mukaan "astma epäilyt".

Eräässä elintarvikevarastossa seiniin ilmaantunut paksu home pestään pois, ja kaikki tietenkin jatkuu ennallaan kuin mitään ei olisi ollutkaan.  Sama toistuu aina uudestaan ja uudestaan homeen ja sienirihmaston ilmaannuttua.

"Tällaisissa paikoissa luultavasti elintarvike viranomaiset laittavat silmänsä niin kieroon", "etteivät nää yksinkertaisesti mitään". Arvoitukseksi jää pitääkö heitä "silmäkierouden vuoksi taluttaa pahimpien paikkojen ohi?"

Oikeastaan mitään ulkopuoleisten ihmisten tarkastuksia työpaikoilla ei enää tehdä, ellei joku heitä varta vasten kutsu paikalle (työsuojeluvaltuutettu tai varavaltuutettu ym. muu sellainen joka osaa ja ymmärtää narujen paikat tilanteessa). Nykyään työnantaja itse määrittelee riski tilanteet, ja tietenkin vastaa oikeudessa omista tekemisistään lain edessä.

Lue ;Työturvallisuuslaki, edellä mainitun lisäksi Suomi noudattaa EU:n antamia määräyksiä, jotka oikeudessa huomioidaan "ainakin luultavammin" siis " EU direktiivien suositukset ja enimmäispitoisuudet, jotka osaavan asianajajan puhumana ovat oikeudessa vahvaa valuuttaa, tai vaikea synnynnäiseksi todeta.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 04, 2012, 08:17:54 ip kirjoittanut VD.com »