Kirjoittaja Aihe: Ammattiyhdistysliikkeessä säpinää 50 vuotta sitten  (Luettu 3833 kertaa)

VD.com

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 3757
Ammattiyhdistysliikkeessä säpinää 50 vuotta sitten
« : Tammikuu 28, 2013, 08:24:28 ip »
KRIITTINEN AY-VERKOSTOKuvituskuaa VD


Ammattiyhdistysliikkeessä säpinää 50 vuotta sitten

 
Vuosi 1962 oli ay-liikkeen ruohonjuuritasolla toiminnan ja taistelun täyteinen. Maailman nuorison ja opiskelijoiden festivaali järjestettiin Helsingissä. Samanaikaisesti käytiin rajua poliittista taistelua sosiaalisen lainsäädäntöuudistuksen sisällöstä. SAK silloin johto suostui enemmistöpäätöksellä porvarihallitukseen. Ay-liikkeen edessä oli valmistautuminen työehtosopimusten uudistamiseen.
 
Tammikuun lopulla 1963 alkoi ruuhkainen työtaistelujen sarja.
 
Liikennelakko Helsingissä 21.1.. Rakennustyöläisten lakko 23.1 ja pankki- ja vakuutusalan lakko 31.1.
 
Tässä prosessissa olin mukana Otaniemen teknisen korkeakoulutyömaan lakkotoimikunnan puheenjohtajan ja pääluottamusmiehen ominaisuudessa, ja keskuslakkotoimikunnan valistusjaoston jäsenenä.
 
Vaatimusten keskiössä olivat palkankorotusten ohella rakennustyöläisillekin ulottuvat sosiaaliset uudistukset kuten työttömyysturva-, sairauspäiväraha- ja työeläke sekä vuosiloma.
 
Ammattiyhdistysliikkeen perustason panos oli tuolloin ratkaiseva. Ay-liike oli hajanainen ja horjuva. Tuolloin 68 ammattiosaston yhteistyöstä muotoutui kokoava ulkoparlamentaarinen voima, jolla hyvinvointivaltiota luotiin.
 
"RAAMIT NATISEE" mielenosoitus on sitä työtä, jolla ruohonjuuritason voimaa kootaan. Nyt kaikki kynnelle kykenevät eduskuntatalolle 30.1.2013 klo 11.30 ja marssille klo 12.00. Tapahtuma on hyvä tilaisuus muistaa saavutuksia joita nyt tuhoavat raamittajat, kehystäjät ja leikkaajat. Hyvinvointivaltion luomisen prosessin avasivat ay- ja kansalaisliikkeiden toverit 50 vuotta sitten.
 
Muistiin merkkasi Mauri PeräPsta:VD
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 28, 2013, 08:26:54 ip kirjoittanut VD.com »